Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007

Εδώ και τώρα εξιχνίαση του εγκλήματος στα ασφαλιστικά

Σε μια εποχή που τα ασφαλιστικά ταμεία δυσκολεύονται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, σε μια περίοδο ανομβρίας για το ασφαλιστικό σύστημα, σε χαλεπούς καιρούς για την παροχή αξιοπρεπών συντάξεων, κάποιοι βρήκαν ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνουν «παιχνίδια» με τα ισχνά αποθεματικά αυτών των ταμείων.
Αυτή και μόνο είναι εικόνα μιας σαθρής κοινωνίας, με χαμηλά αντανακλαστικά, όταν μπορούν ορισμένοι την κλέβουν με αυτό τον αναίσχυντο τρόπο. Το γεγονός ότι μια προμήθεια των πέντε εκατομμυρίων ευρώ έφυγε σε μετρητά από την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς κανείς να αντιδράσει, χωρίς κανείς να υποψιαστεί ότι κάτι ύποπτο σημαίνει αυτή η ενέργεια, τι άλλο μπορεί να σημαίνει, από πλήρη παραίτηση κάθε αντίδρασης όλων όσων είδαν, άκουσαν ή μπλέχθηκαν με οιονδήποτε τρόπο σε αυτήν την υπόθεση.
Πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία βοούν για τις «παράγκες» που έχουν στηθεί γύρω από τα πρόσωπα της εξουσίας για να φτιάξουν τέτοιου είδους παιχνίδια. Αγορές και πωλήσεις ομολόγων χωρίς σαφή εντολή για το συγκεκριμένο ύψος τους, προμήθειες που φτάνουν το 5% ξεπερνώντας κατά πολύ το σύνηθες που βρίσκεται μεταξύ 0,1-0,3%, τι άλλο μπορούν να σημαίνουν, από μια παράνομη συναλλαγή.
Τι είδους συμμορίες είναι αυτές που έχουν κατακλύσει τη δημόσια ζωή του τόπου, που εκμεταλλεύονται κενά του νόμου, για τα οποία είναι υπεύθυνοι όσοι ασκούν ή άσκησαν την εξουσία προκειμένου να κάνουν τρελές «μπίζνες» σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μέχρι πότε οι ευθύνες θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στις διορισμένους και δεν θα αγγίζουν όσους τους διόρισαν. Αυτό το άθλιο συγγενολόι που εγκαθίσταται σαν στενός κορσές πάνω μας, καταλαμβάνοντας χιλιάδες θέσεις εξουσίας πότε θα αντικατασταθεί από ειδικούς και υπεύθυνους ανθρώπους που θα λογοδοτούν σε συντεταγμένα όργανα της πολιτείας.
Κανείς δεν παραγνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα, όπως το δημογραφικό που έχει κατεβάσει τη σχέση συνταξιούχων προς τους ασφαλισμένους στο ένα προς δύο, ούτε το γεγονός της διεύρυνσης του προσδόκιμου ζωής. Όπως κανείς δεν ξεχνάει τα άτοκα κατατεθειμένα για πολλές δεκαετίες χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και τον πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα κατακερματισμό τους σε πολλές δεκάδες ΝΠΔΔ, με αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας.
Σε όλα αυτά ήρθε και το κερασάκι, αυτό της κομπίνας με τις σκανδαλώδεις προμήθειες που κάποιοι επιχειρούν να καλύψουν με κενά στο νομοθετικό σύστημα και ισοζύγια ευθυνών.
Οι υπεύθυνοι όσο ψιλά κι αν βρίσκονται είναι ανάγκη να αποκαλυφθούν. Το σκάνδαλο και η βρωμιά που υποκρύπτει δεν πρέπει να χαθεί στη λήθη του χρόνου, κάτι που συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας.
Γιατί η πολιτική σπέκουλα σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ικανή σε μια τέτοια καραμπινάτη απάτη, που συνδέει πρόσωπα με φορείς της εξουσίας, να μείνει άγος, αν δεν διαλευκανθεί, πάνω στα κεφάλια όλων μας.