Δευτέρα 26 Μαρτίου 2007

Μια διαφορετική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Το εντυπωσιακό που προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, δεν αφορά ούτε την διαφορά ανάμεσα σε Καραμανλή και Παπανδρέου, ούτε το 1,2% που χωρίζει τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, στην αναγωγή των ποσοστών σε έδρες που θα κέρδιζε σε αυτή την περίπτωση το κάθε κόμμα.
Με δεδομένο ότι οι ερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και με την προοπτική να εισέλθει ένα πέμπτο κόμμα στο κοινοβούλιο, ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, και αν επαληθευτεί το σενάριο μικρής διαφοράς ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία μιας και μόνο έδρας, πράγμα που σημαίνει μια επόμενη θητεία ιδιαίτερα εύθραυστη.
Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, αφαιρεί έδρες από το δεύτερο κόμμα και τις προσθέτει στα μικρότερα. Έτσι με βάση την τελευταία μέτρηση, αν οι εκλογές είχαν γίνει με την ολοκλήρωση του τρίτου έτους της κυβερνητικής θητείας, θα απέδιδαν στα κόμματα Ν.Δ. 151 έδρες, ΠΑΣΟΚ 108, ΚΚΕ 21, ΣΥΝ 9 και ΛΑΟΣ 11.
Η είσοδος πέμπτου κόμματος στη Βουλή, αφαιρεί έδρες από το πρώτο κόμμα, που έχει πλέον οριακή πλειοψηφία. Και γίνεται φανερό ότι δεν είναι διόλου εύκολη η ολοκλήρωση μιας τετραετούς κυβερνητικής θητείας με την πλειοψηφία ενός μόνο βουλευτή.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι οδυνηρό ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τόσο για το πρώτο, όσο και για το δεύτερο κόμμα. Κερδισμένα βεβαίως θα βγουν τα μικρά κόμματα που θα διευρύνουν κατά πολύ την κοινοβουλευτική τους βάση.
Άρα από την πανελλαδική αυτή έρευνα προκύπτει, ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη Ν.Δ. δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι διαρροές των ψηφοφόρων προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, που φαίνεται να υπερπηδά τον πήχη του 3%, που είναι και το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Η λογική της χαμένης ψήφου δείχνει για την ώρα να μην συγκινεί το εκλογικό σώμα, που επιμένει σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις να χαρίζει την πολυπόθητη είσοδο στο κοινοβούλιο στο ΛΑΟΣ. Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης δηλώνει ότι θα υποστηρίξει όποιο κόμμα έρθει πρώτο, χωρίς να ζητήσει σε αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους. Αυτή η δήλωση και το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν στρέφει τα πυρά της, για την ώρα, προς την πλευρά του κομματικού σχηματισμού που δημιούργησε ένας πρώην βουλευτής της, δείχνει σκεπτικισμό ως προς την αντιμετώπιση ενός απρόβλεπτου αντιπάλου.
H τελευταία μέτρηση που κλείνει ελαφρώς την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, στην οποία δεν έχει μετρηθεί η αντίδρασή της κοινής γνώμης στο το θέμα του θανάσιμου εναγκαλισμού των ασφαλιστικών ταμείων με κάποιες χρηματιστηριακές, κάνει το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης λιγότερο πιθανό, και την προοπτική να στηθούν οι κάλπες λίγο πριν το Πάσχα του 2008 λογικότερη εκδοχή.
Βεβαίως το πότε θα στηθούν οι κάλπες λίγο απασχολεί τους πολίτες. Περισσότερο τους ανησυχεί η διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών, παρά το πότε θα ψηφίσουν. Κι αυτό ας το λάβουν υπόψη τους τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία.