Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007

Η αναμέτρηση αργεί, οι παροχές θα περιμένουν;

Έμμεσα πλην σαφώς χθες ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ότι οι επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της τετραετίας. Όταν έλεγε χθες στην ομιλία του ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές του 2008», δεν εννοούσε τίποτε άλλο από κανονική λήξη της θητείας και όχι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ήταν άλλωστε ιδιαίτερα εμφανής η ικανοποίηση στα πρόσωπα των βουλευτών, όταν άκουσαν των φράση που οριοθετούσε την προηγούμενη και γενικόλογη «στην ώρα τους».
Πέρα από την είδηση περί εκλογών, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε θερμά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και επιτέθηκε, χωρίς να το κατονομάσει, στο ΠΑΣΟΚ αναφέροντας με νόημα, ότι προσποιούνται πως δεν κυβέρνησαν τον τόπο.
Μέσω της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός στην ουσία απάντησε, στα όσα είπε την περασμένη Κυριακή για την πορεία της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο τον Κ. Καραμανλή, με σκοπό προφανώς να κοντύνει τα υψηλά ποσοστά που δίνουν στο πρόσωπο του οι δημοσκοπήσεις , ενώ αντίθετα αυτή της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση, μια και δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ούτε μια φορά στον Γ. Παπανδρέου. Αυτά είναι τερτίπια των επικοινωνιολόγων, των οποίων τις συμβουλές φαίνεται ότι τηρούν πιστά οι πολιτικοί αρχηγοί.
Επί της ουσίας τώρα ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί «έωλα προσχήματα» και ότι «λένε και ξελένε» αναφερόμενος προφανώς στη στάση του Γ. Παπανδρέου στο άρθρο 16 του υπό αναθεώρηση Συντάγματος. Από την άλλη μεριά μίλησε για «καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης», χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς, προφανώς για να απαντήσει στα 950 ευρώ που υποσχέθηκε στο πρόγραμμα του το ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπεραμύνθηκε των θετικών στοιχείων, προανήγγειλε αυτονόμηση του Λυκείου για την επόμενη τετραετία και επιτέθηκε στους καταληψίες λέγοντας ότι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών παραβιάζεται από ανεξέλεγκτη βία.
Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός μίλησε εφ όλης της ύλης για τα πεπραγμένα της τριετίας και προανήγγειλε για την επόμενη εκτός από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, χωρίς να τις εξειδικεύσει, αλλαγές στο ασφαλιστικό και τέλος θωράκιση εναντίον της φτώχειας, κουβέντα που σηκώνει πολύ συζήτηση.
Είναι προφανές ότι μολονότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του επιμήκυνε το χρόνο της προσφυγής στις κάλπες, εν τούτοις στην ουσία απάντησε στα πυρά που εξαπέλυσε την Κυριακή από το Στάδιο Ειρήνης και φιλίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα άφησε πολλά παράθυρα ανοιχτά παροχών προς τους ασθενέστερους, που φαίνεται ότι θα είναι ένα σημαντικό πεδίο σύγκρουσης στην προεκλογική περίοδο των δύο μονομάχων.
Αν κρίνει κανείς από την προαναγγελία εκλογών για το 2008 μπορεί αβίαστα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι ο Κ. Καραμανλής βάζει το ΠΑΣΟΚ στη βάσανο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ποντάροντας στην κόπωση που συνεπάγεται μια δωδεκάμηνη τέτοιου είδους κινητικότητα, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι οι εκλογές γίνονται επίκαιρες ως προς τον προσδιορισμό τους και ανεπίκαιρες ως προς την διεξαγωγή τους.