Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

Οι εκλογές, τα κόμματα και οι παροχές προς τους πολίτες

Μεθαύριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη νίκη της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρεις, έσπευσε να ζητήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Απομένει ένας ακόμη ολόκληρος χρόνος μέχρι να λήξει η θητεία της σημερινής διακυβέρνησης και η εκλογολογία καλά κρατεί. Οι πολλοί πιστεύουν ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο, λιγότεροι προβλέπουν την αναμέτρηση στο τέλος της προσεχούς άνοιξης και ελάχιστοι στοιχηματίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα οδηγήσει το κυβερνητικό καράβι ως το τέλος της τετραετίας.
Η κρίση στην παιδεία θεωρούν οι θιασώτες της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Νέα Δημοκρατία να προστρέξει στις κάλπες με το αιτιολογικό ότι μικρές μειοψηφίες δημιουργούν προβλήματα στο έργο της κυβέρνησης.
Δεν είναι όμως λίγοι που θεωρούν μια τέτοια ενέργεια βεβιασμένη, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα, που δεν θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μια και θα εμφανιστεί ως κυβερνητική αδυναμία
και από κάποιους θα ερμηνευθεί ως υποχώρηση στις δυνάμεις της απραξίας που βολεύονται με την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στην παιδεία.
Τυπικά και ουσιαστικά δεν υπάρχουν λόγοι επίσπευσης των εκλογών. Μπορεί να βολεύουν τον Οκτώβρη, όμως κανονικά αν το πολιτικό σύστημα θέλει να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, αλλά και στα δημοσιονομικά, γιατί εκλογές σημαίνουν και σημαντικά έξοδα, οφείλει να τις διενεργήσει στο τέλος της τετραετίας. Γιατί βεβαίως δεν είμαστε Άγγλοι που τις κάνουν Πέμπτη, που είναι κανονική εργάσιμη ημέρα κι έτσι δεν επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό τους και κατ επέκταση τον φορολογούμενο πολίτη. Σε μια χώρα που το βερεσέ, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα πάει σύννεφο, ποιος τα υπολογίζει αυτά, που συνεπάγονται πλήθος εξόδων. Κάποιοι τα βλέπουν και για ευκαιρία κοπάνας από τις δουλειές τους και κάποιοι άλλοι αφορμή για να πιέσουν τους υποψηφίους, προκειμένου να ικανοποιήσουν ρουσφέτια που χρονίζουν. Η σοβαρότητα περισσεύει και η χαλαρότητα στη χώρα μας ανθεί σαν την φαιδρά πορτοκαλέα.
Οι δημοσκοπήσεις που δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα στη Ν.Δ., βοηθούν για χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος των εκλογών από την κυβέρνηση.
Οι προγραμματικές όμως θέσεις του ΠΑΣΟΚ που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και το πακέτο των παροχών που περιέχουν, ανεξάρτητα από το ερωτηματικό για το που θα βρεθούν τα χρήματα για να ικανοποιηθούν, δημιουργούν για την κυβέρνηση ένα νέο πονοκέφαλο, την αναγκάζουν να απαντήσει, μια και δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη με αφορμή τα τρία χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από τον φιλικό προς την αξιωματική αντιπολίτευση Τύπο στοιχεία των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης που αφορούν θέματα της καθημερινότητας με αποτελέσματα διόλου κολακευτικά για το σημερινό κόμμα της εξουσίας.
Είναι προφανές ότι τα καλά νέα των δημοσκοπήσεων δεν αρκούν. Η προσέγγιση στα προβλήματα του πολίτη χρειάζεται μια νέα δυναμική. Οι ατέλειωτες ουρές για μια εξέταση, για μια ταυτότητα, για μια μεταβίβαση ακινήτου για παράδειγμα, δεν συνιστούν ένα σύγχρονο και κράτος του 21ου αιώνα. Και σ αυτά τα πρακτικά, όπως και σε πολλά άλλα, περιμένουν απαντήσεις οι πολίτες.