Τρίτη 27 Μαρτίου 2007

Ένα ταξίδι με πολλά… κενά αέρος

Σε κενό αέρος έπεσε η προσπάθεια της Ντόρας Μπακογιάννη να πείσει την Ουάσινγκτον να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα viza waiver. Το πρόγραμμα αυτό, που στην πράξη σημαίνει κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ισχύει για τις 14 παλιές χώρες της Ε.Ε. Πρόσφατα επεκτάθηκε και για την Σλοβενία, που εντάχθηκε στην Ευρώπη των «27» μόλις το 2004. Μολονότι η υπουργός των Εξωτερικών στην εικοσάλεπτη συνάντηση που είχε με την Κοντολίζα Ράις την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον το έθεσε ψιλά στην ατζέντα των συνομιλιών, εν τούτοις η απάντηση που έλαβε ήταν ότι το θέμα το χειρίζεται η επιτροπή εθνικής ασφαλείας. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε η χώρα μας θα εξομοιωθεί σε αντίστοιχη αντιμετώπιση με ότι ισχύει στα υπόλοιπα παλιά κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Κοινό μυστικό είναι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Ουάσινγκτον μολονότι η Ελλάδα συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των ΗΠΑ και άλλαξε τα διαβατήρια, θέτοντας αυστηρούς όρους για την έκδοσή τους, μεταφέροντας παράλληλα για λόγους ασφαλείας την όλη διαδικασία από τις Νομαρχίες στις Αστυνομικές αρχές, παρ όλα αυτά παραμένει στο καθεστώς της βίζας, γιατί η τρομοκρατία για τους αμερικανούς στη χώρα μας είναι ακόμη ανοιχτό θέμα.
Για να δικαιολογήσουν οι ΗΠΑ την απόφασή τους, με την οποία εξαιρούν την Ελλάδα από την διαδικασία κατάργησης της βίζας χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την πρόσφατη επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας και το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά οι έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να προκηρύξουν με ποσά της τάξεως των 800.000 ευρώ τους δράστες αυτών των ενεργειών.
Βεβαίως, στη διάρκεια της επίσκεψης, ακούσαμε τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς να δηλώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Άγιος Ευστράτιος είναι ελληνικό νησί και χθες την Ντόρα Μπακογιάννη να σχολιάζει ότι «κανένας δεν θέλει πιστοποιητικά ελληνικότητας», αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιείται η υπουργός Εξωτερικών από την εντύπωση που εξέφρασε ο αμερικανός αξιωματούχος ότι το νησί δεν είναι στρατιωτικοποιημένο.
Από την άλλη πλευρά στις μπίζνες οι αμερικανοί είναι άφθαστοι, μια και ψηφίσουν μονοκούκι Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή φυσικού αερίου του αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα μέσω Τουρκίας και θα καταλήγει στην Ιταλία, θέλουν την Ελλάδα σύμμαχο στα σχέδιά τους για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και τέλος μας ζητούν να μην πιέζουμε τους σκοπιανούς στο θέμα της ονομασίας τους.
Φιλικοί κατά τα άλλα οι σύμμαχοι της αντίπερα όχθης του ατλαντικού αρκεί να κάνεις τη δουλειά τους.