Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007

Συμφωνία που ανοίγει δρόμους και προοπτικές

Στο παρελθόν υπήρχαν οι δρόμοι του μεταξιού που ξεκινούσαν από την Κίνα και έφταναν στις αγορές της Ευρώπης, για να ντύσουν με τα υψηλής ποιότητας υφάσματα τους λαούς της γηραιάς ηπείρου.
Σήμερα οι εποχές άλλαξαν και οι μεταφορές γίνονται όχι μόνο από την ξηρά και τη θάλασσα, αλλά και από τον αέρα με τα σύγχρονα αεροπλάνα. Οι δρόμοι τώρα δεν αφορούν το μετάξι, αλλά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι αγωγοί συνδέουν τις χώρες της κεντρικής Ασίας και τη Ρωσία με την Ευρώπη. Την κεντρική Ασία προωθούν οι ΗΠΑ που έχουν συνάψει με τις χώρες της περιοχής προνομιακές σχέσεις, επιδιώκοντας έτσι να περιορίσουν την ρωσική επιρροή στην Ευρώπη.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Ρωσία, ως τον πλέον αξιόπιστο προμηθευτή για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Με αγωγούς φέρνει στην πόρτα της Ευρώπης τον ενεργειακό της πλούτο.
Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στο Ιράκ και οι κυρώσεις στο Ιράν, έχουν κλείσει πολλές στρόφιγγες που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η Ευρώπη. Γι αυτό και τώρα βλέπει στη Ρωσία τη λύση του ενεργειακού της προβλήματος. Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει να προσεγγίσει μέσω του ενεργειακού την Ευρώπη, γιατί πέρα από την άφθονη κατανάλωση, που η Ευρώπη υπόσχεται, πληρώνει και δεν έχει σχέση με την Ουκρανία και την Λευκορωσία, αποτελόντας έναν αξιόπιστο σύμμαχο σε μια μελλοντική στενότερη σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία.
Οι δρόμοι του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ενώνουν την Άπω Ανατολή με τη Δύση και είναι οι σύγχρονοι οδοί επικοινωνίας της Ασίας με την Ευρώπη. Αυτή τη σχέση δεν την θέλουν ιδιαίτερα στενή οι ΗΠΑ, που προωθούν εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, πιέζοντας τους Ευρωπαίους να τους προτιμήσουν. Οι αγωγοί αυτοί αποτελούν και ένα φραγμό σε μια νέα ψυχροπολεμική σχέση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.
Είναι προφανές ότι σημερινή παρουσία του Προέδρου Πούτιν στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον του Ρώσου ηγέτη γι αυτή την ανάπτυξη των δρόμων του πετρελαίου.
Η χώρα μας οφείλει να μην βάζει όλα τα αυγά της εξωτερικής της πολιτικής στο ίδιο καλάθι, γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα έχουν ουδέτερη έως αρνητική στάση. Τα ρωσικά συμφέροντα που εμπλέκονται στον αγωγό που εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, θα αποτελέσουν, όπως είναι φυσικό ένα ακόμη ανάχωμα, στην δεδομένη επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.
Η προμήθεια πετρελαίου από πολλές πηγές, η ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου, αλλά και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποδώσουν στη χώρα μας οικονομικότερο κόστος παραγωγής, άρα και φθηνότερες τιμές προϊόντων.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση για την αξιοποίηση τους.