Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007

Οι συμψηφισμοί διαιωνίζουν την αταξία στο ασφαλιστικό

Στην πολιτική ο συμψηφισμός λανθασμένων ενεργειών, παραλήψεων, αλλά και σκανδάλων αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. Πολύ απλά αποκαλύπτεται ένα θέμα που έχει την μορφή σκανδάλου και αφορά το κόμμα που ασκεί την εξουσία, υπάρχει αμέσως πληρωμένη που λένε απάντηση, που επιχειρεί να ανασύρει κάτι αντίστοιχο από το παρελθόν για να συμψηφίσει τις κατακριτέες πράξεις των μεν με τις αντίστοιχες των δε.
Με αυτά τα επιχειρήματα δίνονται οι μάχες στα τηλεοπτικά παράθυρα με προφανή σκοπό το θέμα να εξαντληθεί μέχρι να έρθει στη δημοσιότητα ένα καινούργιο που θα να σκεπάσει με στόχο η λήθη το θόρυβο μια και στην Ελλάδα όλα σύντομα ξεχνιούνται.
Αυτή η τακτική που ακολουθούν κατά κανόνα τα κόμματα της εξουσίας έχει προφανή στόχο και σκοπό να επηρεάσει το θυμικό των πολιτών και να τους αποτρέψει από του να κάνουν ώριμες και λογικές σκέψεις. Θέλουν τους πολίτες φανατικούς οπαδούς και όχι φιλάθλους.
Αλήθεια τι σημαίνει συμψηφισμός; Η πρώτη απάντηση παραπέμπει στο κι εσείς τα ίδια κάνατε, άρα κι εμείς δεν είμαστε χειρότεροι. Η δεύτερη απάντηση που αφορά όσους νομίζουν ότι όλα μπαλώνονται με ευκολία και άνεση με επικοινωνιακά κολπάκια στέλνει το δυσμενές για τον πολιτικό κόσμο μήνυμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλοι είναι ίδιοι.
Ανατρέχοντας κανείς στην πολιτική ιστορία, θα διαπιστώσει ότι αυτοί που διακρίθηκαν, είναι εκείνοι που έβαλαν ψιλότερα το ουσιαστικό όφελος της χώρας, από το εφήμερο κομματικό κέρδος.
Η γενική απογοήτευση οδηγεί επίσης στη διαπίστωση ότι ο πολιτικός κόσμος αδυνατεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Ακόμη και οι απόψεις των βιομηχάνων ακούγονται ποίο λογικές όταν λένε ότι τέτοιου είδους συναλλαγές, αναφερόμενοι στο θέμα των υπερτιμημένων ομολόγων του δημοσίου που προμηθεύτηκε το ΤΑΕΔΥ, υπονομεύουν τον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Τα αυταπόδεικτα ψεύδη για τις ημερομηνίες έναρξης των συναλλαγών της, εν λόγω χρηματιστηριακής με το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων που φτάνει στο 2002 αντί του 2005, εμφανίζουν την πολιτική ζωή σε πλήρη παρακμή. Κάποιοι έχουν και την θεσμική υποχρέωση να συγκρατήσουν τα πράγματα από τον κατήφορο που έχουν πάρει. Γιατί το θέμα κακώς εντοπίζεται στα επιμέρους όπως είναι το πτυχίο έχει ο υπεύθυνος του ταμείου, το πρόβλημα βρίσκεται στην καταλληλότητα των προσώπων και στις διαφανείς ή αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην τοποθέτησή τους.
Το θέμα βρίσκεται στην συναλλαγή με χρηματιστηριακή που είχε τιμωρηθεί ένα χρόνο πριν με πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, το θέμα βρίσκεται στο γιατί δεν διαχειρίζονται τα 29 δις των ασφαλιστικών ταμείων οι ειδικοί και ένας ενιαίος φορέας, το θέμα εντοπίζεται στο ερώτημα γιατί τόσα χρόνια δεν έφτιαξαν μια τράπεζα των ασφαλιστικών ταμείων. Η απάντηση γνωστή σε όλους. Το σύστημα δεν βολεύεται με την τακτοποίηση. Εξυπηρετείται με την αταξία.