Τρίτη 13 Μαρτίου 2007

Τα διαφορετικά προβλήματα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Τα όρη και τα άγρια βουνά έχει πάρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ομιλίες και περιοδείες ανά την Ελλάδα, μολονότι οι εκλογές δεν είναι για την ώρα ορατές, ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση σπαζοκεφαλιάζει προσπαθώντας να λύσει το γρίφο που αναφέρεται από τη μια στο άνοιγμα των πανεπιστημίων και από την άλλη στον περιορισμό της δράσης των κουκουλοφόρων. Γιατί καλά είναι τα πολιτικά πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις της κυβέρνησης, καλό και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη, για την ώρα στην πλειοψηφία της αγανακτεί με τα όσα συμβαίνουν στους δρόμους της Αθήνας, όμως στο βάθος του χρόνου δεν ωφελούν το κόμμα της εξουσίας, μια και οι πολίτες θα αρχίσουν κάποια στιγμή να επικρίνουν την κυβερνητική απραξία.
Είναι προφανές ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Η κυβέρνηση που πίστεψε ότι ψηφίζοντας το νόμο για την παιδεία θα επιτύχει τον κατευνασμό των παθών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και αξιωματική αντιπολίτευση που κινείται προεκλογικά, χωρίς κάτι τέτοιο να συμβαίνει, κάνοντας την όλη αυτή κινητικότητα εκστρατεία, κενή περιεχομένου.
Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις περιοδείες του δεν φαίνεται να κλείνει τα εσωτερικά του μέτωπα. Η επόμενη μέρα σε περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ, που μοιάζει πολύ πιθανή, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, βρίσκεται ήδη στα ερωτήματα προς τα στελέχη της αξιωματικής με τις απαντήσεις να ποικίλουν. Πιο πρόσφατη αυτή του Θ. Πάγκαλου που είπε μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα: «Μπορεί κάποιος να προτείνει να μην έχουμε ΠΑΣΟΚ να έχουμε κάτι άλλο. Να κάνουμε κάτι άλλο, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ελληνική ιστορία». Αυτά είπε ένας έμπειρος πολιτικός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά σε αυτές τις απειλές, ο Γ. Παπανδρέου απαντά με προώθηση στις λίστες Επικρατείας, αλλά και στις εκλογικές περιφέρειες, νέων σε ηλικία και στα κοινά, που θέλει να προτάξει σε αντίβαρο των παλαιών, που θεωρεί βαρίδια γι αυτόν μια και κατά τον Πρόεδρο του Κινήματος απαιτούν εξουσία εδώ και τώρα χωρίς να αποβάλουν τα αρνητικά που κατέγραψε και για τα οποία τους καταψήφισε ο ελληνικός λαός. Στα νέα πρόσωπα οι παλιοί προβάλλουν τις αποτυχίες του αρχηγού τους, τόσο ως προς την επιλογή της Μαρίας Ματσούκα στην κορυφή του ευρωψηφοδέλτιου, όσο και ως προς τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος που τα θεωρούν χωρίς πείρα και γνώση που θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ να ξεκολλήσει από τη δεύτερη θέση.
Και ενώ το ΠΑΣΟΚ περί άλλα τυρβάζει, για να αποφύγει την πιο καυτή συζήτηση που δεν είναι άλλη από το ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν στο νέο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, στην κυβέρνηση σκέφτονταί να ανεβάσουν τον πήχη πάνω από τα χίλια ευρώ στα κατώτατα όρια σύνταξης, ως προαγγελία παροχών για το 2009, προκειμένου να υπερκεράσουν τα 950 ευρώ που προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου.
Καλές βεβαίως οι υποσχέσεις, αλλά καλό είναι και να μας πουν με πιο ασφαλιστικό που παραμένει ζητούμενο και ερωτηματικό, θα καλύψουν όλες αυτές τις παροχές. Γιατί αν το ταμείο είναι μείον, όπως ισχυρίζονται τώρα, που θα βρουν τα χρήματα; Εκτός αν μας τα δώσουν στη μια τσέπη και μας τα πάρουν από την άλλη…