Τετάρτη 21 Μαρτίου 2007

Ο φόβος και η βία κυριαρχούν στην τέταρτη επέτειο της εισβολής

Χθες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Η εισβολή αυτή δικαιολογήθηκε από μια σειρά στοιχείων που εμφανίστηκαν στη διεθνή κοινότητα, αλλά στην πράξη ουδέποτε αποδείχθηκαν.
Γιατί παρά την εξονυχιστική έρευνα που ακολούθησε μετά την κατάληψη της Βαγδάτης στις 9 Απριλίου 2003, ουδέν εύρημα παρουσιάστηκε για τα πυρηνικά ή τα χημικά όπλα με τα οποία υποτίθεται ότι ο δικτάτορας Σαντάμ Χουσείν απειλούσε την ανθρωπότητα. Αλλά και τα συμβατικά όπλα που βρέθηκαν στο Ιράκ, ήταν παλιάς τεχνολογίας, μια και το εμπάργκο είχε κλείσει τις στρόφιγγες για την ανανέωσή τους.
Τότε στη διάρκεια της εισβολής οι αμερικανοί είχαν υποστηρίξει ότι σκοπός τους ήταν να εγκαθιδρύσουν δημοκρατία στο Ιράκ, που θα αποτελούσε μοντέλο για τις αραβικές χώρες της περιοχής.
Το επιχείρημα αυτό είναι το λιγότερο αφελές, μια και η δημοκρατία αποτελεί κατάκτηση των λαών και δεν είναι καθεστώς που επιβάλλεται έξωθεν.
Τι απέδωσαν όμως τα τέσσερα αυτά χρόνια της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ;
Απέδωσαν έναν αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 65.000 αμάχων ιρακινών και 2.500 στρατιωτικών. Αλλά και από την πλευρά των κατοχικών δυνάμεων είχαμε 3.500 νεκρούς.
Απέδωσε πρόσφυγες 1.800.000 που κατέφυγαν στις γύρω χώρες και εσωτερική μετακίνηση στο Ιράκ 1.700.000 ανθρώπων.
Η ανεργία που εκτινάχθηκε στο 60% μετά την εισβολή, κατέβηκε τον τελευταίο καιρό στο 40%, που όμως αν συνδυαστεί με τον αριθμό των προσφύγων είναι πολύ μεγαλύτερη.
Καταστράφηκαν μουσεία και στοιχεία ενός πανάρχαιου πολιτισμού που άνθισε χιλιάδες χρόνια πριν , στην περιοχή της Μεσοποταμίας.
Η παραγωγή πετρελαίου έφτασε κοντά στα προπολεμικά επίπεδα, το θέμα όμως είναι ποιοι τα εκμεταλλεύονται τώρα σε σχέση με το παρελθόν.
Λίγο πριν εκπνεύσει το 2006 στις 30 Δεκεμβρίου, απαγχονίστηκε ο Σαντάμ Χουσείν με μια διαδικασία που αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο αυτού του πλανήτη.
Χθες ημέρα επετείου της εισβολής απαγχονίστηκε ένας ακόμη αξιωματούχος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσείν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ.
Η ιρακινή κυβέρνηση που προέκυψε από εκλογές δεν δείχνει ικανή να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα και οι μάχες μεταξύ σουνιτών και σιιτών δεν λένε να κοπάσουν.
Στο Ιράκ παραμένουν 135.000 αμερικανοί στρατιώτες. Τις ημέρες αυτές έγιναν πολλές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο εναντίον της παρουσίας των αμερικανών στο Ιράκ.
Ο Πρόεδρος Μπους σε προχθεσινό μήνυμά του για τα τέσσερα χρόνια παρουσίας των αμερικανών στο Ιράκ είπε ότι, «θα χρειαστούν μήνες και όχι ημέρες ή εβδομάδες» για να λειτουργήσει το σχέδιο για το Ιράκ. Για να προσθέσει ότι θα ήταν καταστροφικό για την αμερικανική ασφάλεια να πάρουν τις βαλίτσες τους και να εγκαταλείψουν το Ιράκ.
Ο αδιέξοδος αυτός πόλεμος, που έγινε παρά την αντίθετη άποψη της διεθνούς κοινότητας και κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, διχάζει σήμερα και τις ΗΠΑ, μια και όλοι οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών υπόσχονται να τον τερματίσουν μόλις εκλεγούν, απέδωσε περισσότερη τρομοκρατία και μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Στο Ιράκ δεν υπήρχε τρομοκρατία. Σήμερα και υπάρχει και διευρύνεται καθημερινά. Αυτά τα δεινά απέδωσε ένας πόλεμος που κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε. Εκτός αν δεχθούμε την άποψη, ότι τα συμφέροντα κάποιων εταιριών είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και αυτών των αμερικανών.