Σάββατο 10 Μαρτίου 2007

Τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από την Ε.Ε.

Απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που οφείλει να αντιμετωπίσει πλέον κατάματα η διεθνής κοινότητα, πριν είναι πολύ αργά, κλήθηκαν να συζητήσουν οι «27» της Ε.Ε., στη χθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να περιμένει και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον είναι ήδη εμφανείς. Οι πάγοι που λιώνουν στον αρκτικό κύκλο, η απουσία βροχών και η ξηρασία που απειλεί ακόμη και τη χώρα μας, είναι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι «27» αποφάσισαν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων εταίρων να δραστηριοποιηθούν στην δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα καλύπτουν το 20% της κατανάλωσης. Για να υπάρξει αυτός ο συμβιβασμός οι «27» έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους. Οι αντιδράσεις ορισμένων χωρών, με πρώτη τη Γαλλία που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση πυρηνικής ενέργειας, απέδωσαν τον συμβιβασμό που εντάσσει τα πυρηνικά στα καθαρά υλικά για την παραγωγή ενέργειας.
Οι κλιματικές αλλαγές και η υπερθέρμανση του πλανήτη επιβάλλουν άμεσες ενέργειες από τις κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι μετα τη συμφωνία του Κιότο, που θέτει περιορισμούς στην αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας, ήρθε και η Ε.Ε. να βάλει τους δικούς της φραγμούς και να ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που τις όρισε στο 20% έως το 2020, είναι κάτι σε μια εποχή που το περιβάλλον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο στόχος να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 30% την προσεχή δεκαετία, μπορεί να μοιάζει με υπέρμετρα φιλόδοξος, άλλα είναι καλύτερα ο πήχης να βρίσκεται ψιλότερα παρά χαμηλότερα.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα μας εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, μια και ήδη καλύπτει ένα 7% τις κατανάλωσης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό δεν υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης στην εγκατάσταση τους, εν τούτοις υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία τέτοιων εργοστασίων, όπως φάνηκε από πρόσφατη μυστική μελέτη που αφορούσε την περιοχή της Θράκης.
Η χρήση του πετρελαίου για την παραγωγή ενέργειας δεν είναι μόνο ασύμφορη οικονομικά, λόγω του υψηλού κόστους που έχει στις μέρες μας ο μαύρος χρυσός, μολύνει παράλληλα υπέρμετρα και το περιβάλλον. Γι αυτό και ο περιορισμός της χρήσης του στις μέρες μας είναι το ζητούμενο, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, ανάμεσα σ αυτές και της βιοκαλλιέργειας.
Βεβαίως θέμα για τη χώρα μας είναι η εκτεταμένη χρήση του λιγνίτη από την ΔΕΗ στα εργοστάσια της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας.
Γι αυτό άλλωστε και η ΔΕΗ αναγκάζεται η αγοράζει καθαρούς ρύπους από το εξωτερικό για να ισοσκελίσει το ισοζύγιο που λόγω λιγνίτη είναι αρνητικό γι αυτήν.
Το περιβάλλον όμως και η προστασία του, δεν είναι μόνο υπόθεση των κυβερνήσεων, είναι και υπόθεση όλων μας.