Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2007

Όλοι ετοιμάζονται για εκλογές «στην ώρα τους»

Το γαϊτανάκι της εκλογολογίας καλά κρατεί. Οι εκλογές δεν είναι ορατές ακόμα δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ οι υπουργοί που συνομίλησαν χθες με τον πρωθυπουργό επανέλαβαν την τελευταία φράση του Κ. Καραμανλή για το θέμα, δηλ. ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους. Τώρα το πότε θα είναι η ώρα τους, μπορεί να είναι ένα εύλογο ερώτημα, που τελικά λιγότερο αφορά το ΠΑΣΟΚ και περισσότερο την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η όλη φιλολογία περί πρόωρων εκλογών παραλύει την κυβερνητική δραστηριότητα, μια και για τον φόβο των Ιουδαίων προτιμούν οι υπουργοί να στήσουν τα εκλογικά τους επιτελεία, παρά να τρέξουν το κυβερνητικό τους έργο.
Βεβαίως το πότε θα γίνουν οι εκλογές, παραμένει ζητούμενο, μια και η φράση του πρωθυπουργού ότι θα γίνουν στην ώρα τους, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, που ξεκινούν από τον προσεχή Μάιο και καταλήγουν στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, μετά από ένα χρόνο.
Στην αντίπερα όχθη, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε την παρουσίαση του προγράμματος στο τέλος της εβδομάδος, αλλά και γκρίνια εν μέσω της φημολογίας ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέες διαγραφές ακόμη και μεγαλοστελεχών, αν υπάρξουν νέες διαφοροποιήσεις ή κριτική στα έργα και τις δραστηριότητες της ηγεσίας.
Ενδεικτικό της ψυχολογίας των πολιτών, που προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Rass είναι το γεγονός, ότι ανεβάζουν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων σε βάρος των μικρότερων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης, ψυχολογία που αναπτύσσεται εντονότερα, όταν βρισκόμαστε πιο κοντά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το αξιοσημείωτο σε αυτή την μέτρηση, δεν είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο κόμμα που είναι της τάξεως του 2,8%, αλλά στο γεγονός ότι ΣΥΝ και ΛΑΟΣ συγκεντρώνουν 2,8% και 2,7%, αντίστοιχα πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί η επόμενη Βουλή να είναι τρικομματική κάτι που ευνοεί σημαντικά το πρώτο κόμμα. Αντίθετα σε μια πεντακομματική Βουλή, το πρώτο κόμμα θα διαθέτει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, γεγονός που δυσκολεύει το νομοθετικό έργο και παράλληλα καθιστά, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ., ακόμη δυσκολότερη την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος.
Η αναταραχή στην Παιδεία, που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, που αναμένεται ότι θα ψηφιστούν, τόσο το νομοσχέδιο για την παιδεία, όσο και οι υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνουν και το άρθρο 16. Το αμέσως μετά χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να προσφέρεται για μιαν εκλογική αναμέτρηση. Ταξίδια του πρωθυπουργού, συνέδριο Ν.Δ. σπρώχνουν την πιθανή εκλογική αναμέτρηση στο προσεχές φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2008.
Οι συγκυρίες βοηθούν τον πρωθυπουργό να προκρίνει το φθινόπωρο. Μπορεί να έχει μπροστά του καλύτερα οικονομικά δεδομένα μετά και την άρση της επιτήρησης των Βρυξελλών και να έχει έναν ορίζοντα εξαγγελιών που δεν θα έχει ακόμη μπει στην προκρούστειο κλίνη του προϋπολογισμού. Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να είναι στο κεφάλι κανενός, οι προβλέψεις ενέχουν πάντα κινδύνους να διαψευσθούν, οφείλει ο οιοσδήποτε, να διατηρεί πάντα τις επιφυλάξεις που αρμόζουν σε κάθε οιωνοσκόπο.