Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2007

Καιρός να αναλάβουν όσοι αδρανούν τις ευθύνες τους

Για μια ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας παραδόθηκε στα χημικά και στις φλόγες. Οι κουκουλοφόροι φρόντισαν να σπάσουν βιτρίνες να κάψουν μαγαζιά και να οδηγήσουν σε απόγνωση μικροεπαγγελματίες και εμπόρους. Τα ΜΑΤ κατά δήλωση των υπευθύνων και με αψευδή μάρτυρα την τηλεοπτική κάμερα, κράτησαν κατόπιν άνωθεν εντολής αμυντική στάση, κοινώς έτρωγαν τις μολότοφ στο κεφάλι και ουδέν έπραξαν.
Οι κουκουλοφόροι παρεισέφρησαν στην κεφαλή της πορείας και μόλις βρέθηκαν στο Σύνταγμα άρχισαν τη δράση τους.
Η αστυνομική αδράνεια σηκώνει πολλές ερμηνείες και αποδυναμώνει το επιχείρημα, που αναφέρει ότι δεν μπορούμε να συλλάβουμε τους κουκουλοφόρους, γιατί οχυρώνονται πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η παράνομη δραστηριότητα των ατόμων που δρούσαν στη γωνία Β. Σοφίας και Πανεπιστημίου ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Κι όμως οι αστυνομικοί ουδέν έπραξαν εναντίον των προσώπων αυτών.
Αν η αδράνεια αυτή, όπως υποστηρίζουν αρκετοί είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να εξοργίσει τους πολίτες και να γίνουν ανεκτικοί σε μελλοντικές κυβερνητικές δραστηριότητες, τότε οι ευθύνες γίνονται πολιτικές και κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις.
Αν η ηγεσία της αστυνομίας δεν κινητοποιήθηκε με δική της πρωτοβουλία τότε το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις.
Η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι χρυσός. Η εικόνα διακοσίων ατόμων, που καπελώνουν μια κινητοποίηση και τα κάνουν γυαλιά καρφιά όποτε τους αρέσει και ανενόχλητοι αποχωρούν, δεν ταιριάζει με μια ευνομούμενη πολιτεία.
Που άραγε οδηγούν αυτές οι καταστροφές; Μήπως κάποιοι «έξυπνοι» θέλουν να οδηγήσουν τους πολίτες στην αυτοδικία;
Ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να συλλάβει όσους παρανομούν. Τι περιμένει λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός που κατά καιρούς δηλώνει ότι γνωρίζουν οι αρχές ποιοι κρύβονται πίσω από της κουκούλες, αλλά δεν έχουν επαρκές αποδεικτικό υλικό για να τους συλλάβουν;
Μήπως κάποιον αστυνομικό που θα καίγεται σαν λαμπάδα; Δεν είναι αποδεικτικό υλικό η βόμβα μολότοφ, η εκτόξευσή της, οι πέτρες που υπάρχουν στα σακίδια; Θέλουν περισσότερα για να στοιχειοθετήσουν το κατηγορητήριο;
Το «πανηγύρι» των καταστροφών δεν γίνεται μόνο στις συγκεντρώσεις. Όταν δεν υπήρχαν αυτές, η δράση των γνωστών αγνώστων μεταφέρεται τις νύχτες που καίνε ότι βρουν μπροστά τους.
Η υπόθεση των κουκουλοφόρων στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ούτε θέμα ασύλου, ούτε υπόθεση των πρυτανικών αρχών. Είναι θέμα της αστυνομίας και των πολιτικών προϊσταμένων της. Και για την αδράνεια τους αυτή ελέγχονται όλοι μια και ο ρόλος τους δεν είναι άλλος από του να προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Δουλεία των οργάνων της τάξης είναι να οδηγούν χωρίς υπέρμετρο ζήλο όσους παρανομούν στη δικαιοσύνη. Για τις ποινές είναι άλλοι αρμόδιοι.=
Την απάντηση σε όλα αυτά την περιμένει η κοινωνία…