Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

Η παιδεία αφορμή για το εναρκτήριο λάκτισμα;

Μπορεί η υπουργός Παιδείας να βρήκε χαραμάδα ανοιχτή την οποία και αξιοποίησε για να ανοίξει διάλογο με καθηγητές και πρυτάνεις για το νέο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ-ΤΕΙ, στο επίπεδο όμως της κομματικής συναίνεσης τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν είναι μόνο τα κόμματα της αριστεράς που αρνούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση, είναι τώρα και το ΠΑΣΟΚ που μετά την αποχώρησή του από την διαδικασία αναθεώρησης στη Βουλή, ετοιμάζεται να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει αντίο συναίνεση στα θέματα της παιδείας.
Για μια ακόμη φορά χάθηκε, μάλλον θυσιάστηκε στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και της έντασης που επιβάλει η αντιπαράθεση, η ευκαιρία να αξιοποιηθούν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί προκειμένου το αγαθό της γνώσης να αναβαθμιστεί και να αποδώσει καρπούς για λογαριασμό της νεολαίας στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον που γίνεται ακόμη σκληρότερο, λόγω της παγκοσμιοποίησης.
Είναι φανερό ότι με σημαία το άρθρο 16 που δεν έχει σχέση με τις αλλαγές στο χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κινηθούν τα κόμματα στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές που θα ψηφιστούν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από την παρούσα Βουλή θα αμφισβητηθούν έντονα και για λόγους προεκλογικούς.
Εκτός αν ο Πρωθυπουργός γυρίσει το χαρτί πολιτικά, κάνει σημαία για τη Ν.Δ. το θέμα της παιδείας και προσφύγει στην κάλπη τον προσεχή Μάιο μετά την ψήφιση της αναθεώρησης του Συντάγματος, κάνοντας πράξη την αποδοχή της πρόκλησης που υπαινίχθηκε μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή.
Bεβαίως οι υψηλοί τόνοι της κομματικής αντιπαράθεσης μας επαναφέρουν στην πολιτική μια και όλες οι πλευρές θα αναγκαστούν να παράγουν έργο και όχι παραπολιτικές ψευτοδραστηριότητες.
Οι ανεβασμένοι τόνοι του Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής, δημιούργησαν νέο σκηνικό στο πολιτικό τοπίο. Ο ρόλος των μικρών κομμάτων που αρνούνται την προσέγγιση των μεγάλων σε συνδυασμό με την προοπτική παρουσίας ενός πέμπτου παίκτη στο κοινοβούλιο κάνουν την προσεχή εκλογική αναμέτρηση άξια ιδιαίτερης προσοχής.
Το νέο εκλογικό σύστημα που για πρώτη φορά εφαρμόζεται έχει πολλά άγνωστα σημεία για μικρά και μεγάλα κόμματα.
Η παραγωγή νέας πολιτικής είναι ένα σημαντικό ζητούμενο, μια και οι νέοι ψηφοφόροι, οι περισσότεροι αδιάφοροι που δεν τους συγκινεί ο ξύλινος λόγος των κομμάτων, που πολλοί είναι ταυτόχρονα και φοιτητές, θα κρίνουν με διαφορετικά κριτήρια όσους θα τους ζητήσουν για μια ακόμη φορά να υπογράψουν σε λευκή επιταγή.
Ίσως το τέλμα των ημερών μας να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για τα δημόσια πράγματα της χώρας. Ας το ελπίσουμε…