Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2007

Μια δεύτερη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις ακόμη νέες δημοσκοπήσεις. Όλες συμφωνούν στα ευρήματα που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ από 1,6%-3,5%. Από τις εκλογές του 2004 η εικόνα παραμένει αναλλοίωτη. Με έναν μέσο όρο της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται μπροστά από αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο μέτωπο των άλλων κομμάτων, διαπιστώνει κανείς μια σταθερή άνοδο του ΚΚΕ, που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να υπολογίζει κέρδη από την αριστερή του πλευρά, ενώ και ο ΣΥΝ δείχνει να έχει κεφαλαιοποιήσει την επένδυσή του στον χώρο της παιδείας, μια και σταθερά βρίσκεται πάνω από τον πήχη του 3%. Ο πέμπτος παίκτης ο ΛΑΟΣ ευνοείται από το πρώτο κόμμα, μια και το προβάδισμά της Ν.Δ., του επιτρέπει τον περιορισμό των απωλειών, για την στήριξη του πρώτου που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Όμως, η είσοδος του πέμπτου παίκτη στο κοινοβούλιο, θα δημιουργήσει μια σειρά ανακατατάξεων στη νέα Βουλή, που θα προκύψει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει για πρώτη φορά, περιορίζει επί το αναλογικότερο τις έδρες του πρώτου και του δευτέρου κόμματος προς όφελος των μικρότερων κομμάτων του κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ επίσης κοινοβουλευτική ομάδα που δεν θα ξεπερνάει τους εκατό. Με μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο θα εμφανιστούν τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα. Ο ρόλος τους θα αλλάξει, μια και θα έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν στη λήψη πολλών αποφάσεων.
Ειδικότερα, ο ΛΑΟΣ, του Γ. Καρατζαφέρη, που έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα, που μεταφράζονται στην προκειμένη περίπτωση σε υπουργεία, δημιουργεί μια προοπτική διδύμου έστω και άτυπου που δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ κάτι τέτοιο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο στον χώρο της αριστεράς, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.
Τόσο το ΚΚΕ, που ταυτίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΝ που υπό την ηγεσία του Α. Αλαβάνου κινείται πλησιέστερα προς τον Περισσό παρά προς την Χαρ. Τρικούπη, δεν θέλουν να έχουν πολλά – πολλά με το ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας την τακτική, φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αποχώρηση του Ν. Κωνσταντόπουλου και η απόφαση του να μην επιδιώξει την επανεκλογή του.
Οι δημοσκοπήσεις που αποτελούν αντικείμενο μελέτης από όλα τα κόμματα, έχουν ιδιαίτερη αξία όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση. Τις χρησιμοποιούν λένε για εργαλείο. Στην πραγματικότητα τις μεταφράζουν, σε σχέση με τις θέσεις τους και προβαίνουν σε ανάλογες κινήσεις με στόχο να αλιεύσουν από όμορους χώρους ψηφοφόρους, ή να επηρεάσουν την μάζα των αναποφάσιστων που θεωρούνται δεξαμενή για αύξηση της δύναμής τους.
Με ζητούμενη αυτές τις μέρες την ημερομηνία των προσεχών εκλογών, τα κόμματα κινούνται για να πετύχουν τους στόχους τους σε μια αναμέτρηση που αρχίζει να παρουσιάζει ένα κάποιο πολιτικό ενδιαφέρον.