Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2007

Η επόμενη μέρα για κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Η επόμενη μέρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή που πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα για την πρόταση μομφής που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, είναι το ζητούμενο για τους δυο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς, μια και κάποια πράγματα θα έχουν πάρει άλλη τροπή που επιβάλουν νέες πολιτικές τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της που δεν αποδέχθηκε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα αναγκασθεί να ψηφίσει τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος μόνη της χωρίς την συνδρομή του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική θα χρειαστεί για να περάσουν και πάλι τα άρθρα αυτά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Αν στο κοινοβούλιο υπάρξουν πέντε σχηματισμοί το πρώτο κόμμα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις θα έχει μικρότερη πλειοψηφία στην Βουλή από αυτήν που διαθέτει σήμερα η Ν.Δ. Με δυο λόγια χωρίς ευρύτερη συναίνεση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περάσει οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα. Η αναθεώρηση άρα θα πέσει στο κενό.
Ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας προχθές εδώ και τώρα εκλογές στο κοινοβούλιο γνώριζε πολύ καλά, ότι δεν υπήρχε καμιά περίπτωση το αίτημά του αυτό να γίνει δεκτό από τον Κ. Καραμανλή.
Τότε θα πει κάποιος γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση, αφού ήξερε ότι η πρόταση του θα πέσει στο κενό; Ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα που κράτησε στο κοινοβούλιο το σύνολο των βουλευτών ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο;
Είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου για δικούς του λόγους που έχουν να κάνουν με την εσωκομματική του τάξη, αξιοποίησε το επεισόδιο στην κοινοβουλευτική επιτροπή με τον κ. Σταύρου, που ψήφισε χωρίς να μετέχει σε αυτήν, το υπό αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην προστασία των δασών.
Παράλληλα με δεδομένη την αντίθεση όχι μόνο πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του συνόλου της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ στην αλλαγή του άρθρου 16 που αναφέρεται στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, η ευκαιρία μιας στροφής ήταν μοναδική και αυτήν αξιοποίησε με την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την επιτροπή της αναθεώρησης, που προηγήθηκε, ο Γ. Παπανδρέου.
Τώρα τι μέλλει γενέσθαι. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να σύρει με αντίστοιχη πολιτική οξύτητα την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες που δεν φαίνεται να πραγματοποιούνται πριν από το προσεχές φθινόπωρο.
Παράλληλα θα επιδιώξει να συσπειρώσει το κόμμα που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται σε πολλά θέματα με πολλές γραμμές.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της βλέπει ότι η αναθεώρηση εξελίσσεται αρνητικά μια και κινδυνεύει η προσεχής αναθεωρητική Βουλή, για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση, να βρεθεί χωρίς αναθεωρητικό αντικείμενο ακυρώνοντας έτσι μια σημαντική πρωτοβουλία της και παράλληλα να μην έχει ούτε καν την ανοχή του ΠΑΣΟΚ στον υπό συζήτηση νέο νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.