Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007

Η κρίση στον ΣΥΝ και η αλλαγή πλεύσης

Η αποχώρηση από τα βουλευτικά έδρανα, μετά τις προσεχείς εκλογές, του Ν. Κωνσταντόπουλου, αποτελεί πλήγμα για το Συνασπισμό, με κρίσιμο δεδομένο, ότι διετέλεσε πρόεδρος του, για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια.
Ο Ν. Κωνσταντόπουλος αιτιολόγησε την απόφασή του αυτή μιλώντας στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΝ, λέγοντας ότι έτσι θα διευκολύνει στην ανανέωση του κόμματος.
Με αφορμή την αποχώρηση του τέως Προέδρου του ΣΥΝ από τα βουλευτικά έδρανα, δέκα μέλη της Κ.Ε. μεταξύ των οποίων και οι Μ. Παπαγιαννάκης και Φ. Κουβέλης, με κείμενό τους, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και μίλησαν για μετατόπιση του πολιτικού πλαισίου στη φυσιογνωμία και ιδεολογία του κόμματος.
Η πλειοψηφία της Κ.Ε. του ΣΥΝ, πάντως αποφάσισε να επαναληφθεί η συνεργασία με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά κάτω από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός για το οποίο κατ επανάληψη είχε διαφωνήσει ο Ν. Κωνσταντόπουλος.
Που πηγαίνει όμως ο ΣΥΝ υπό την ηγεσία του Α. Αλαβάνου; Προφανώς σε διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολούθησε ο προκάτοχος του και άλλα στελέχη που σήμερα βρίσκονται στην άκρη. μια και εμφανίζονται στην πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Είναι προφανές ότι σήμερα οι θέσεις και οι πρακτικές του ΣΥΝ προσεγγίζουν τις απόψεις κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ο Συνασπισμός έχει αποκοπεί από τον χώρο της ανανεωτικής ευρωπαϊκής αριστεράς, και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά στελέχη τον εγκατέλειψαν στο πρόσφατο παρελθόν.
Βεβαίως η σημερινή ηγεσία του, επενδύει στην οξύτητα με αφορμή την πρόσφατη αναταραχή στην παιδεία, γεγονός που έχει αποδώσει καρπούς σε επίπεδο ψηφοφόρων που καλύπτουν τις απώλειες από την αλλαγή πλεύσης.
Έχουν κάνει όμως δυσδιάκριτο το ιδεολογικό στίγμα του σημερινού ΣΥΝ, που εμφανίζει πολλές ασάφειες στην γραμμή του. Η προσέγγισή του με τη εξωκοινοβουλευτική αριστερά έχει προβληματίσει πολλά από τα παλιά στελέχη του και δεν ήταν διόλου τυχαία η αντίδρασή τους στην διάρκεια της πρόσφατης Κ.Ε.
Το διαρκές συνέδριο που προτείνουν δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να λύσει τα ήδη οξυμένα προβλήματα. Η σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ έχει μια διαφορετική εκτίμηση και θεώρηση των πολιτικών πραγμάτων. Και είναι φανερό ότι αυτή η στάση θα οδηγήσει και άλλα στελέχη προς την έξοδο του κόμματος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δηλ. στο όριο, λίγο πάνω από το 3%.