Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007

Η εμπλοκή στη διαδικασία της αναθεώρησης

Από μηδενική βάση δηλώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ ότι θα προσεγγίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή. Αυτό βεβαίως με την προϋπόθεση ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταπηδήσει στην πρώτη θέση της προτίμησης των πολιτών μετά την προσεχή προσφυγή στις κάλπες.
Αν όλα αυτά συμβούν η αναθεώρηση πηγαίνει πίσω για μια τετραετία. Δηλ. η αναθεωρητική Βουλή που θα είναι η επόμενη δεν θα αξιοποιηθεί αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές. Και απ ότι όλα δείχνουν το θέμα αυτό, με το ερώτημα ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα την αναθεώρηση θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
To ΠΑΣΟΚ μιλάει τώρα για νέα διαδικασία αναθεώρησης και εξαγγέλλει διάλογο ουσίας με τους φορείς για τα υπό αναθεώρηση άρθρα.
Για την ώρα δεν εξειδικεύει τα άρθρα που προτίθεται να αναθεωρήσει ούτε δίνει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επίμαχων, όπως για παράδειγμα το 16, με δεδομένο ότι η άποψη του Γ. Παπανδρέου δεν έχει αλλάξει για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Θέμα για το οποίο εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ο Α. Αλαβάνος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ καλεί το ΠΑΣΟΚ να αποκηρύξει από τώρα την αναθεώρηση του άρθρου 16, γεγονός που δημιουργεί θέμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που καλείται να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του.
Γίνεται φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ ενώ για λόγους προεκλογικούς, επιδιώκει να απεγκλωβιστεί από το συναινετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μέχρι χθες με τη Ν.Δ., στο θέμα της αναθεώρησης, τώρα βρίσκεται υπό πίεση από την αριστερά που το καλεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Με ασάφειες πάντως, το χαρτί αυτό προεκλογικά θα ατονήσει, μια και το ΠΑΣΟΚ θα ζητάει μια ακόμη λευκή επιταγή για το Σύνταγμα από το εκλογικό σώμα.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, μια και βλέπει το όλο εγχείρημα της αναθεώρησης να πέφτει στο κενό. Κι αυτό γιατί και στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές, θα είναι αδύνατη η αλλαγή και των ανώδυνων άρθρων όπως αυτό του βασικού μετόχου ή της κατάργησης του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών χωρίς τη σύμπραξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Γι αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που απέσυρε και τις προτάσεις που είχε καταθέσει στη διαδικασία της αναθεώρησης που γίνεται από την παρούσα Βουλή.
Κατόπιν όλων αυτών η κυβέρνηση καλείται να βάλει σε μια εκπαιδευτική τάξη τα πάσης φύσεως Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη και τις οδηγίες της Ε.Ε., γιατί αν τα αφήσει στη σημερινή ασυδοσία, είναι βέβαιο, ότι αυτό που δεν γίνεται με την αναθεώρηση, θα έρθει εξ ουρανού μέσω Κομισιόν.
Και σε ότι αφορά αυτή καθεαυτή την αναθεώρηση μήπως θα ήταν φρόνιμο και σκόπιμο, όταν τα κόμματα συμφωνήσουν, να φτιάξουν ένα Σύνταγμα λιγότερο φλύαρο και περιπτωσιολογικό που δεν θα φροντίζει μόνο τις ισχυρές συντεχνιακά ομάδες, αλλά όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες.