Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007

Άκαμπτη η αριστερά σε κάθε αλλαγή

Η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, τόνισε χθες μιλώντας στην ολομέλεια του κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για τη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την απουσία του από τα έδρανα της Βουλής και έδωσε σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά των υπό αναθεώρηση άρθρων.
Η ομιλία του ξεκίνησε από τα εύκολα, που αναφέρονται στο ασυμβίβαστο και τη βουλευτική ασυλία και κατέληξε στο άρθρο 16 και την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του. Έριξε το βάρος της ίδρυσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που με τις προτεινόμενες αλλαγές προβλέπεται ότι θα πάρει τη θέση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, στην ανάγκη έλέγχου του πολιτικού χρήματος, ενώ προέβαλε τη συνταγματική αναθεώρηση ως όχημα για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος και αφετηρία προώθησης μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Υπεραμύνθηκε επίσης ο Κ. Καραμανλής τις αλλαγές του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος. Υποστήριξε ότι η αλλαγές του άρθρου θα παράσχουν απόλυτη προστασία των δασών και θα προσφέρουν βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.
Τέλος, μολονότι το ακροατήριο του Πρωθυπουργού ήταν μόνο τα δύο αριστερά κόμματα, εν τούτοις φρόντισε να επισημάνει την προτεραιότητα της διαρκούς αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα βρίσκονται κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο.
Υποσχέθηκε επίσης, ο εκτελεστικός νόμος να ανατρέψει την σημερινή άναρχη δραστηριότητα που παρατηρείται στα πάσης φύσεως κολέγια.
Η σαφής τοποθέτηση του Πρωθυπουργού δεν συγκίνησε τα δύο κόμματα της αριστεράς. Το ΚΚΕ θα ήθελε μια αναθεώρηση προς άλλη κατεύθυνση, ενώ ο ΣΥΝ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Εξάλλου αυτό που μετράει για το ΣΥΝ, όπως υποστήριξε και ο Α. Αλαβάνος είναι η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία της αναθεώρησης, γεγονός που κατά την εκτίμηση του βάζει σοβαρά εμπόδια σε οποιαδήποτε αλλαγή. Στον ΣΥΝ δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα από αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, για την αναγνώριση των τίτλων των κολεγίων και επικρίνουν την κυβέρνηση, που δεν έχει κάνει κάτι για να τις εμποδίσει.
Το πώς εμποδίζεται η εκτέλεση αυτών των αποφάσεων δεν μας λένε και είναι απορίας άξιο, πως δεν κατανοούν ότι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. δεν έχει γίνει, χωρίς όρους και προϋπόθεσης.
Είναι επίσης απορίας άξιο, αν θεωρούν όσοι λένε μην αλλάζετε τίποτα, ότι το άρθρο 24 προστατεύει επαρκώς τον δασικό πλούτο της χώρας, γιατί αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται. Αν δε θέλει να το διαπιστώσει ιδίοις όμασι, δεν έχει παρά να πάει μια βόλτα στον Παρνασσό όπου εκεί έχουν κτιστεί ολόκληρες πόλεις μέσα στο δάσος τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανείς να σταματήσει τους οικιστές και τους επιχειρηματίες.
Η ζωή δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο. Κινείται στους τόνους του γκρι. Χρήσιμο είναι να το καταλάβουν και κάποια κόμματα που νομίζουν ότι το γενικό όχι μπορεί να πάει τη ζωή μπροστά. Η ακινησία υπάρχει μόνο στα νεκροταφεία. Οι ζωντανοί οργανισμοί οφείλουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε εποχής. Αρκεί όλοι να συμβάλουν θετικά, ώστε να κλείσουν με τις παρεμβάσεις τους οι κάθε λογής κεκρόπορτες, που συνήθως εκμεταλλεύονται οι αεριτζήδες.