Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2007

Το δια ταύτα της πρότασης μομφής

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση σε θέση μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τινάζοντας στον αέρα την μίνι συναίνεση που είχε επιτευχθεί σε ορισμένα άρθρα του υπό αναθεώρηση Συντάγματος. Η πρόταση μομφής βεβαίως συνοδεύτηκε με μια δεύτερη πρόταση για άμεση προσφυγής στις κάλπες. Και ενώ η κυβέρνηση αποδέχθηκε την άμεση συζήτηση της πρότασης μομφής στο κοινοβούλιο, δεν αποδέχθηκε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Και ήταν άλλωστε φυσικό μια και ο Κ. Καραμανλής απάντησε θεσμικά στο ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες δεν στήνονται κάθε λίγο και λιγάκι. Στήνονται με την λήξη της θητείας, στο τέλος της τετραετίας. Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να συρθεί σε εκλογές επειδή το ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε και το Σύνταγμα επιτρέπει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν απολέσει η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και για σπουδαίο λόγο.
Σε μια ώρα που το κόμμα της εξουσίας έχει θέσει ως βασικούς στόχους την αναθεώρηση μιας σειράς άρθρων του Συντάγματος, την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της επιτήρησης και την ψήφιση των αλλαγών στα ΑΕΙ, θα ήταν ακραίο πολιτικό λάθος να δεχθεί μια αναμέτρηση κάτω από την πίεση της πρότασης μομφής.
Όταν κοπάσει η ένταση από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, αύριο τα μεσάνυχτα, και δοθεί όπως αναμένεται, ψήφος στην κυβερνητική πλειοψηφία, θα μένει το ερώτημα, γιατί όλη αυτή η φασαρία; Ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος άραγε, που οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου στην υποβολή πρότασης μομφής; Ήταν η κυβέρνηση ή το ίδιο του το κόμμα; Ήταν μήπως ο απεγκλωβισμός του ΠΑΣΟΚ από το άρθρο 16 όπως πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν με δεδομένο ότι η θετική του στάση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ενδοχώρα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Κίνηση επανένωσης του ΠΑΣΟΚ είπαν κάποιοι ότι ήταν η πρόταση μομφής και ορισμένοι πήγαν μακρύτερα λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σύρεται από τον Ε. Βενιζέλο που έχει ήδη δηλώσει από καιρό ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 16 . Διαλέγετε και παίρνετε που λένε τι απ όλα αυτά ισχύει.
Το ΠΑΣΟΚ όπως όλα δείχνουν επιδιώκει επίσης να σύρει την κυβέρνηση σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ανεβάζοντας τους τόνους σε όλα τα θέματα, ενώ παράλληλα με την κίνηση του αυτή ο Γ. Παπανδρέου συσπειρώνει όλες τις πλευρές του Κινήματος που τον τελευταίο καιρό παρά τις πρόσφατες αλλαγές στα πρόσωπα εμφάνιζαν εικόνα που πολύ απέχει από μια ενιαία κομματική θέση. Ζητούμενο παραμένει μόνο το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος μετά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που παραπέμπει σε μια συναινετική επόμενη Βουλή που δεν είναι, ούτε δεδομένη, ούτε αναμενόμενη. Στην ουσία η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ αφήνει μετέωρη την αναθεώρηση του Συντάγματος.