Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2007

Προαποφασισμένη η αποπομπή του Κ. Κουλούρη

Ορισμένα ζωηρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν τον αρχηγό του ν αγιάσει.
Εκεί που έκανε την έξοδο του από την διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και πολλοί πίστεψαν ότι επήλθε επιτέλους η ψυχική ενότητα στο Κίνημα, ήρθε η βόμβα του Θ. Πάγκαλου που ζήτησε να υπάρξουν αστυνομικές περίπολοι στον περίβολο των πανεπιστημιουπόλεων ακολούθησε η απάντηση με μετωπική επίθεση του Κ. Κουλούρη εναντίον του πρώτου, και τέλος το αποτέλεσμα που ήταν η αποπομπή του δεύτερου από του ΠΑΣΟΚ.
Ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή έλεγαν χθες στη Χ. Τρικούπη ο Κ. Κουλούρης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνοντας προχθές στο Πολιτικό Συμβούλιο τα της διαγραφής, προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα ξαναπάρει ανάλογες αποφάσεις.
Τι ακριβώς όμως συνέβη με τον Κ. Κουλούρη; Ήταν η διαγραφή του κεραυνός εν αιθρία; Ασφαλώς όχι. Ο Κ. Κουλούρης ήξερε από καιρό ότι ήταν στην ομάδα που ο σημερινός Πρόεδρος του Κινήματος ήθελε σε πρώτη ευκαιρία να αποπέμψει. Αυτή η ομάδα 6-7 προσώπων που όλοι στο παρελθόν ανέλαβαν υπουργεία, κατά το στενό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου και σύμφωνα με κάποιες εσωτερικές μετρήσεις παρουσιάζει μιαν αρνητική εικόνα που δεν ταιριάζει με στο σημερινό νέο προφίλ του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή άλλωστε την κατηγορία ανήκει και ο Γ. Παπαντωνίου, που πριν μερικούς μήνες πήρε κι αυτός κόκκινη κάρτα από τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Η αφορμή που έδωσε ο Κ. Κουλούρης αυτή τη φορά, παρά την οξύτητα της φραστικής του επίθεσης, δεν είχε στόχο τον Πρόεδρο του Κινήματος. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, τα έβαλε με ένα άλλο στέλεχος του Κινήματος, που με τις δηλώσεις του είχε δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Η διαγραφή ήταν απλώς ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου θέλει τώρα να επιταχύνει τους ρυθμούς των αποπομπών που προγραμματίζονται από καιρό. Θέλει να βγάλει από τώρα εκτός εκείνους που θα τον αμφισβητήσουν σε περίπτωση αποτυχίας στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση και επιδιώκει παράλληλα με νέα πρόσωπα να ανανεώσει την εικόνα του Κινήματος.
Βεβαίως τα νέα πρόσωπα που παρουσίασε τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο όσο και στο ευρωψηφοδέλτιο δεν του βγήκαν. Γι αυτό και η κριτική που του ασκείται από πολλά παλιά στελέχη, δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό που του καταλογίζουν είναι ότι είναι απρόβλεπτός. Κάποιοι λένε ότι έχει κόψει την καλημέρα ακόμη και σε στελέχη του, που δεν έκαναν κάτι που να προκαλέσει, δεν βρέθηκαν έξω από την επίσημη γραμμή, ενώ παράλληλα έχουν καλή απήχηση στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
Η σημερινή ηγεσία του Κινήματος θέλει άλλα υλικά για την προσεχή εκλογική μάχη, που όμως δεν υπάρχουν, και οι νέοι που δοκιμάστηκαν στην πλειονότητα τους ουδέν απέδωσαν.
Το δομικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν πείθει με την εικόνα που παρουσιάζει, δεν συγκινεί για την ώρα την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων, που μετακινούνται και διαμορφώνουν την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.