Δεν είναι λίγες οι φορές που απρόβλεπτα γεγονότα εμφανίζουν τη χώρα μας να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Μια απροσεξία, μια επιπολαιότητα δημιουργεί ένα μεγάλο θέμα που κτυπάει το πιο ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.
Όπως έλεγε κάποιος παλιός στο χώρο, οι τουρίστες μοιάζουν με τα αποδημητικά πουλιά. Εμφανίζονται με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και εξαφανίζονται αν αυτές ανατραπούν. Στην προκειμένη περίπτωση η ασφάλεια είναι αυτή που προέχει, για να ωθήσει έναν ξένο να επισκεφθεί τη χώρα μας. Γι αυτό και οφείλουμε να την διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο, αλλά και όλοι εμείς που ζούμε σε μια κατ εξοχήν τουριστική χώρα, οφείλουμε να υπηρετούμε τις βασικές αρχές της φιλοξενίας και να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στους επισκέπτες μας.
Όμως κάθε χρόνο, κάτι συμβαίνει που δημιουργεί κηλίδες πάνω στις γαλάζιες θάλασσες, στην καταπράσινη ελληνική φύση και στους επίσης γαλάζιους αιθέρες. Τη Μ. Εβδομάδα είχαμε το αναίτιο ναυάγιο του Sea Diamond με δύο αγνοούμενους, πέρσι στην Κέρκυρα είχαμε τη διαρροή του αερίου σε ξενοδοχείο με αποτέλεσμα το θάνατο δύο παιδιών και πρόπερσι ,δεκαπενταύγουστο πάλι ,γιορτινές ημέρες την πτώση στο Γραμματικό του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρίας ΗΛΙΟΣ, που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Ανάλογη και η περίπτωση πριν λίγα χρόνια του ναυαγίου του Εξπρές Σαμίνα.
Όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα που παρουσιάζονται δραματικά από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ,είναι φυσικό να επηρεάζουν αρνητικά τους υποψήφιους επισκέπτες της χώρας μας.
Το ανθρώπινο λάθος, πέρα από τα όποια ελαττώματα στη λειτουργία των μηχανισμών, είναι κατά βάση ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των δυστυχημάτων που έπληξαν και πλήττουν ευθέως των τουρισμό μας και κατά προέκταση την οικονομία της χώρας.
Μεγάλο βάρος της ευθύνης πέφτει όχι μόνο σε όσους με πράξεις ή παραλήψεις προξένησαν τα δυστυχήματα, αλλά και στους επιχειρηματίες που αυξάνουν υπέρμετρα την δραστηριότητα τους με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν την ποιότητα του προσωπικού τους. Στο Εξπρές Σαμίνα άφησαν έναν νέο και άπειρο στο τιμόνι και δεν «είδε» τις πασίγνωστες Πόρτες που υπάρχουν έξω από το λιμάνι της Πάρου, η ασυνεννοησία απ ότι φαίνεται κυβερνήτη με συγκυβερνήτη έστειλε το ΗΛΙΟΣ αντί για το «Ελ. Βενιζέλος» στο Γραμματικό, ενώ η αδιαφορία κάποιων υπαλλήλων δεν εντόπισε το πρόβλημα της διαρροής αερίου στην Κέρκυρα, μολονότι υπήρξε προειδοποίηση από άλλους τουρίστες που γλίτωσαν μισολιπόθυμοι την τελευταία στιγμή. Τέλος την Μ. Πέμπτη το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο Sea Diamond έπεσε μέρα μεσημέρι με μπουνάτσα σε ύφαλο, έξω από τα Φηρά, χαρτογραφημένο και γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων.
Όλα αυτά δίνουν την αίσθηση ότι η ανθρώπινη απροσεξία είναι ικανή να γκρεμίσει ότι κτίστηκε με μια μεγάλη προσπάθεια που μάτωσε οικονομικά την Ελλάδα το 2004 αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι άδικο και ταυτόχρονα επώδυνο να πληγώνεται ο τουρισμός μας από τέτοια φαινόμενα που καλό είναι να προβληματίσουν όλους μας.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου
Τετάρτη 11 Απριλίου 2007
Οι παράπλευρες απώλειες του Sea Diamond
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου