Τετάρτη 18 Απριλίου 2007

Θρησκευτικός τουρισμός και κρουαζιέρες

Πολύ συζήτηση γίνεται αυτές τις μέρες για την κρουαζιέρα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου που έχει προγραμματίσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέσω του ειδικού γραφείου της, που ασχολείται με τον θρησκευτικό τουρισμό. Κι αυτό γιατί η κρουαζιέρα έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί με τα κρουαζιερόπλοια της εταιρίας που είχε και στην κατοχή της το Sea Diamond. Τα δύο θέματα που προέκυψαν από την δημοσιογραφική έρευνα, αφορούν την προτίμηση που δείχνουν οι υπεύθυνοι του γραφείου θρησκευτικού τουρισμού για την συγκεκριμένη εταιρία. Γι αυτό και την υποδεικνύουν στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης όπως επίσης και το γεγονός ότι τα έξοδα που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ έχει αναλάβει να τα καλύψει στην ουσία το δημόσιο μέσω του εν λόγω υπουργείου.
Για την κρατική αυτή επιχορήγηση ακούστηκαν αντιρρήσεις ακόμη και από ιεράρχες με το αιτιολογικό ότι αυτό το τεράστιο ποσό θα μπορούσε να διατεθεί, αντί για μια τουριστική κρουαζιέρα χιλίων εκλεκτών, για κάποιον άλλο σκοπό, όπως για παράδειγμα για να κτισθούν κάποιες αίθουσες ενός σχολείου.
Σε αυτή τη λογική επισημάνθηκε ότι όσοι πιστοί ενδιαφέρονται για προσκηνυματικό τουρισμό μπορούν με τα χρήματα τους να κινηθούν χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κρίθηκε με απλά λόγια μια περιττή πολυτέλεια αυτή η κρουαζιέρα, η οποία θα πληρωθεί από το δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα επικρίθηκε η υπόδειξη του γραφείου θρησκευτικού τουρισμού για να προτιμηθούν τα κρουαζιερόπλοια της εταιρίας Louis.
Είναι προφανές ότι αυτές οι κρουαζιέρες της ελλαδικής εκκλησίας αποτελούν μια κίνηση που επιδιώκει να μιμηθεί τις διαθρησκευτικές με οικολογικό περιεχόμενο περιηγήσεις που οργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια ανά διετία το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε αυτές, με αφορμή την ρύπανση του θαλασσίου περιβάλλοντος, που γίνεται στην εποχή μας με την αλόγιστη χρήση του φυσικού πλούτου, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γι αυτό και οι περιοχές που επιλέγονται αποτελούν χώρους που ο άνθρωπος με την συμπεριφορά του, έχει επιβαρύνει υπέρμετρα.
Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται η Μαύρη Θάλασσα, ο Δούναβης, ο Αμαζόνιος κ.α. Οι πρωτοβουλίες αυτές του Οικουμενικού Πατριάρχη επαινέθηκαν σε διεθνές επίπεδο και είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκληθεί ο κ. Βαρθολομαίος από τα ΜΜΕ πράσινος Πατριάρχης.
Ο διάπλους του Αμαζονίου ή του Δούναβη, αλλά και ο περίπλους της Μαύρης Θάλασσας με τη συμμετοχή θρησκευτικών ηγετών από πολλά δόγματα και θρησκείες, ήταν μια διπλού στόχου κίνηση. Από τη μια να προβληματίσει με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το παράλληλο συνέδριο ειδικών για το περιβάλλον και από την άλλη να φέρει πιο κοντά τις θρησκείες και τα δόγματα σε ένα κοινό στόχο την ειρηνική συνύπαρξη όλων και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων. Με αυτή την έννοια οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτό του περιβάλλοντος, δεν έχουν σχέση με τις πολυδάπανες τουριστικού ενδιαφέροντος κρουαζιέρες, έστω κι αν αυτές περιβάλλονται με τον μανδύα των θρησκευτικών περιηγήσεων.