Σάββατο 28 Απριλίου 2007

Κεμαλιστές και ισλαμιστές σε διάταξη μάχης

Η μάχη ανάμεσα στους κεμαλιστές και τους ισλαμιστές στην Τουρκία καλά κρατεί. Η πρώτη απόπειρα για την εκλογή του ισλαμιστή Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη μια και συγκέντρωσε δέκα ψήφους λιγότερες 357 από όσες απαιτούνται για την εκλογή. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία στην προσπάθεια της να εμποδίσει αυτή την εκλογή απείχε της ψηφοφορίας και προβάλει θέμα ακύρωσης της διαδικασίας επικαλούμενη παρατυπία που αναφέρεται στον αριθμό των παρόντων βουλευτών.
Η διαδικασία της εκλογής θα επαναληφθεί την προσεχή Τετάρτη και αναμένεται κι αυτή να αποβεί άκαρπη , ενώ η αντιπολίτευση οδεύει προς το Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό να ακυρώσει την πρώτη ψηφοφορία, με προφανή σκοπό να αποτρέψει την άνοδο ενός ισλαμιστή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, στο ύπατο αξίωμα του Τουρκίας.
Οι στρατηγοί στην Άγκυρα που ελέγχουν την πολιτική ζωή της Τουρκίας και θεωρούνται οι θεματοφύλακες του κεμαλισμού, βλέπουν με ανησυχία αυτή την εξέλιξη και όπως δημόσια έχουν δηλώσει δεν θα ήθελαν να δουν τη σύζυγο του Προέδρου της χώρας να εμφανίζεται δημόσια φορώντας την ισλαμική μαντίλα. Μπορεί αυτό να απέτρεψε τον Ερντογάν από του να υποδείξει τον εαυτό του στην Προεδρία, όμως τώρα προωθώντας τον δικό άνθρωπο, τον Α. Γκιούλ, δεν έκανε τίποτα άλλο από του να υποδείξει ένα πρόσωπο κατ εικόνα και ομοίωσή του.
Η εκλογή του Προέδρου της Τουρκίας αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται οι μισές ψήφοι από τις 550 του κοινοβουλίου. Η τρίτη αυτή ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου θα ολοκληρώσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου, εκτός και αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι στην Τουρκία θα υπάρξει εμπλοκή, που ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές. Είναι προφανές, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει με μια ακόμη κίνηση, που αφορά ένα κάστρο του κεμαλισμού να κερδίσει μια ακόμη παρτίδα, στη διαμάχη του με το βαθύ κράτος της Τουρκίας.
Βεβαίως αυτή η κίνηση, όπως και οι άλλες που προηγήθηκαν με αφορμή την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενέχει πολλούς κινδύνους, που αφορούν τόσο τον ίδιο, όσο και το κόμμα του. Το αύριο της Τουρκίας θα παίζεται για το επόμενο διάστημα σε ένα τεντωμένο σκοινί.
Οι εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο αυτή την περίοδο, που έχει υπέρμετρα ενισχυθεί και δεν περιορίζεται στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά επεκτείνεται και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, σημαίνει, όπως ήδη είναι γνωστό, ότι τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, γίνονται συχνά αφορμή για επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα γεγονός, που οφείλει να προβληματίσει την ελληνική πλευρά, που δεν πρέπει επ ουδενί να παρακολουθεί τα γεγονότα ως απλός και αδιάφορος θεατής.