Τρίτη 24 Απριλίου 2007

Ο Σαρκοζί προ των πυλών της γαλλικής Προεδρίας

Πολλά και ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα μπορεί ο πολιτικός αναλυτής να εξάγει από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης της Γαλλίας αντικατοπτρίζονται και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε πρώτος με 31,11% φαίνεται ότι θα κάνει και το photo finis στο δεύτερο γύρο την μεταπροσεχή Κυριακή. Προεκλογικά κινήθηκε σε θέσεις που βρέθηκαν πολλές φορές κοντά σε αυτές του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν.
Τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, όπως η ανεργία των νέων, που φτάνει το 20% και το θέμα των μεταναστών που στη Γαλλία έχει δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ήταν αυτά που συζητήθηκαν πολύ στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ του Σοσιαλιστικού κόμματος, που πήρε τη δεύτερη θέση με 25,84% μπορεί να εισέπραξε μια προίκα περίπου 10% από τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα που υποσχέθηκαν να την υποστηρίξουν στο δεύτερο γύρο, όμως φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά αυτά για να την οδηγήσουν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία. Κι αυτό γιατί δεν ελπίζει στην υποστήριξη του 10,6% του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ενώ οι κεντρώοι του Φρανσουά Μπαϊρού και το 18,5% θα ψηφίσουν σε μεγάλο ποσοστό Σαρκοζί. Έτσι, όπως όλα δείχνουν ο Νικολά Σαρκοζί θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Για να συμβεί αυτό με σιγουριά ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς οφείλει τώρα να κάνει τις διορθωτικές του κινήσεις και να ικανοποιήσει το κοινό των κεντρώων, που έχουν ως τώρα απογοητευθεί από το ακροδεξιό φλερτ του Νικολά Σαρκοζί.
Ένα κοινό που εμφανίζεται πολύ μεγάλο μετά από αρκετά χρόνια στη Γαλλία.
Το μεγάλο ζητούμενο τώρα, είναι πως θα το διαχειριστεί ο Μπαϊρού μια και όλα δείχνουν ότι θα επιδιώξει να το περάσει στην εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Ιουνίου για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου.
Με αυτή την έννοια θα διαπραγματευθεί με το στρατόπεδο Σαρκοζί που επιθυμεί διακαώς αυτές τις ψήφους. Το γεγονός πάντως ότι για να ψηφίσει προσήλθε το 84,5% των ψηφοφόρων, από τη μια ανέτρεψε τις προβλέψεις που μιλούσαν για μεγάλη αποχή και από την άλλη χαρακτηρίστηκε νίκη της δημοκρατίας με δεδομένο ότι στη Γαλλία η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική και αρκετοί μιλούσαν για κουρασμένο εκλογικό σώμα.
Δύο θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που άπτονται των γαλλικών εκλογών είναι οι θέσεις των υποψηφίων για το ευρωσύνταγμα και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Στο θέμα του ευρωσυντάγματος ο Ν. Σαρκοζί θέλει ένα απλοποιημένο κείμενο που θα περάσει χωρίς δημοψήφισμα από το νέο Κοινοβούλιο έως το 2009, ενώ η Τουρκία θέλει να εντάσσεται σε μια Ένωση Μεσογειακών κρατών. Η τελευταία αυτή θέση είναι εκτός πραγματικότητας, μια και λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο την Ε.Ε. αφενός και τα μέλη της που μετέχουν σε αυτήν και είναι μεσογειακές χώρες. Είναι προφανές ότι αυτές οι θέσεις θα σμιλευτούν με την καγκελάριο Α. Μέρκελ που κι αυτή δεν βλέπει με καλό μάτι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρώπη όπως είναι γνωστό αφορά άμεσα την Ελλάδα, που έχει στηρίξει την πολιτική της απέναντι στην γειτονική μας χώρα, σε αυτή την προοπτική. Καλό και χρήσιμο πάντως θα ήταν η Ελλάδα να μην περιμένει να αποφασίσουν οι άλλοι για λογαριασμό της και κινηθεί από τώρα δραστήρια και δυναμικά.