Τρίτη 3 Απριλίου 2007

Ώρα για σοβαρές αποφάσεις

Πολλές σκέψεις έχουν περάσει από τα μυαλά των αρμοδίων, για το δια ταύτα της επόμενης ημέρας μετά τα θλιβερά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα σε πράσινους και κόκκινους χούλιγκαν που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου εικοσιπεντάχρονου. Οι ακραίες σκέψεις μιλούν για διακοπή του πρωταθλήματος, οι αυστηρές για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου και οι ηπιότερες για απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων σε οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ορφανό με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ, θα συζητηθούν τα μέτρα πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.
Αυστηροί νόμοι υπάρχουν, αλλά για την ώρα δεν εμπόδισαν κάποιους να στήνουν «μάχες» και να συγκρούονται μέχρι θανάτου μεταξύ τους. Τι άλλο άραγε χρειάζεται για να σταματήσουν αυτού του είδους οι συγκρούσεις;
Απ ότι φαίνεται και από τις αστυνομικές έρευνες, προέκυψε με ντοκουμέντα ότι οι χώροι που προετοιμάζουν αυτές τις συγκρούσεις βρίσκονται σε κάποιους συνδέσμους των ομάδων που στρατολογούν και τους νέους της κάθε πλευράς.
Η Πολιτεία που έχει την ευθύνη της τάξης οφείλει να πάψει να χαϊδεύει τις ΠΑΕ, ΚΑΕ και τους ισχυρούς που τις διευθύνουν και να απαιτήσει τη διάλυση των συνδέσμων αυτών που εκτρέφουν τη βία και λειτουργούν ως ιδιότυποι στρατοί των ομάδων. Τα μαχαίρια, τα ρόπαλα, τα πιστόλια φωτοβολίδων και τα ναρκωτικά που βρέθηκαν σε αυτούς τους χώρους είναι επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και του ρόλου και των στόχων που εξυπηρετούν.
Η σύνδεση των συνδέσμων αυτών με τους παράγοντες είναι προφανής και φτάνει μέχρι την υποστήριξη, όπως καταγγέλθηκε στα δικαστήρια των κατηγορούμενων για βίαιες πράξεις, από δικηγόρους των ΠΑΕ. Με αυτή την συμπεριφορά κάποιες ΠΑΕ επικροτούν τις βίαιες πράξεις ορισμένων οπαδών τους.
Η θαρραλέα στάση του Προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ Ν. Νικολαϊδη που αποδοκίμασε και κατήγγειλε τους χούλιγκαν, αψηφώντας ακόμη και τις απειλές εναντίον του, δεν βρήκε μιμητές δυστυχώς από άλλες διοικήσεις των ΠΑΕ.
Κυβερνήσεις, κόμματα και πολιτικοί αποφεύγουν να εκτεθούν, λόγω πολιτικού κόστους, απέναντι στα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους χούλιγκαν και γι αυτό και οι αποφάσεις τους δεν είναι ούτε ουσιαστικές ούτε δραστικές.
Αντιμετωπίζουν τον καρκίνο με ασπιρίνες και γι αυτό το πρόβλημα οξύνεται αντί να μειώνεται.
Όταν ο επικεφαλής της μεγαλύτερης σε οπαδούς και τίτλους ομάδας, δηλώνει ότι δεν θα πήγαινε το παιδί του στο γήπεδο, τι άλλο χρειάζεται να ακούσουμε για να πεισθούμε ότι το παιχνίδι έχει γίνει επικίνδυνο ακόμη και για τους εκείνους που διευθύνουν τις ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις.
Η διεθνής εμπειρία της αντιμετώπισης της βίας εντός και εκτός των γηπέδων μπορεί να είναι ο οδηγός για την Πολιτεία, που έχει υποχρέωση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
Τα γενικά και αόριστα δεν δίνουν λύσεις σε προβλήματα που χρειάζονται συγκεκριμένες, καθαρές και εφαρμόσιμες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: