Για «άβατο» των Εξαρχείων μίλησε ο Βύρων Πολύδωρας. Σε επιχειρησιακή ανικανότητα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πέτρος Ευθυμίου. Κατηγορήστε εκείνους που εξέθρεψαν για 30 χρόνια αυτή τη βία ανταπάντησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Κατόπιν όλων αυτών τα αστυνομικά τμήματα θωρακίζονται, περίπου όπως οι πρεσβείες και θα κληθούν άλλοι αστυνομικοί φρουροί για να τα προστατεύσουν. Σε μια χώρα που έχει τους περισσότερους αστυνομικούς αναλογικά σε όλη την Ευρώπη, το να φυλάει η αστυνομία την … αστυνομία προκαλεί ενίοτε γέλια και συχνά κλάματα. Συνολικά οι αστυνομικοί στη χώρα μας φτάνουν τις 50.000 αλλά και ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να φυλάξει τα αστυνομικά τμήματα που κινδυνεύουν.
Όπως έλεγε χθες κάτοικος της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, έχουν γίνει στόχος, επειδή μένουν κοντά στο αστυνομικό τμήμα. Αντί για πρόσθετη προστασία λόγω αυτής της γειτνίασης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η ηγεσία της αστυνομίας μετά από όλες αυτές τις επιθέσεις το έριξε στις συσκέψεις, άρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι μια και … οι συσκεπτόμενοι συνήθως δεν σκέπτονται.
Φρόντισαν πάντως χθες να στήσουν ένα δίχτυ προστασίας ύψους δέκα μέτρων απέναντι από το αστυνομικό τμήμα του Ζωγράφου που βρίσκεται η πανεπιστημιούπολη για να αποφεύγουν επιθέσεις με μολότοφ από την αντίπερα όχθη. Είπαμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να προστατεύει ακόμη και όσους κατάφορα παραβιάζουν τον ποινικό νόμο… Όσο για το νέο νόμο που θέλει μια απλή πλειοψηφία να αποφασίζει για την άρση του ασύλου, φαίνεται ότι και αυτός στην πράξη δεν εφαρμόζεται, επιβεβαιώνοντας έτσι το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, που μετα την ψήφισή του, αποφάσισε ότι δεν θα τον εφαρμόσει. Είναι προφανές ότι το όλο το σκηνικό θυμίζει ακυβέρνητη Πολιτεία.
Και φτάνουμε στον πολίτη που βλέπει τους πολιτικούς να καβγαδίζουν περί του τις πταιει την ίδια ώρα που βλέπει το αυτοκίνητό του να καίγεται, επειδή κάποιου δεν του καλάρεσε, γιατί ήταν μεγάλο άρα καπιταλιστικό ή το κατάστημα του να καταστρέφεται επειδή κατά κακή του τύχη βρέθηκε δίπλα σε αστυνομικό τμήμα.
Τα παλικάρια με τις κουκούλες που καίνε μέρα νύχτα ανενόχλητοι έχουν θέσει και κάποιους όρους για να κάνουν πίσω και να επανακάμψουν στο «άβατο» των Εξαρχείων. Ανάμεσα στα άλλα ζητούν για τους φυλακισμένους αφαίρεση τριών επιπλέον χρόνων ποινής αφού προηγουμένως έχουν υπολογισθεί τα 3/5 της ποινής και έχουν επίσης αφαιρεθεί οι ημέρες εργασίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα καταδικάζεται κάποιος σε 20 ετών φυλάκιση και θα βγαίνει σε λιγότερο από πέντε χρόνια.
Κι επειδή βρισκόμαστε στην εποχή του παραλόγου και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και να διατηρούνται, εδώ και χρόνια με την ανοχή των πρυτανικών αρχών και βεβαίως της Πολιτείας, που δεν είναι άμοιρη ευθυνών, ολόκληρες πυριτιδαποθήκες εντός των πανεπιστημιακών τειχών , μπορεί η κυβέρνηση να κάνει αποδεκτά ακόμη και αυτά τα αιτήματα αρκεί να ησυχάσουν τα οξυμένα πνεύματα.
Εξάλλου και τα παρασκευαστήρια των μολότοφ έχουν διατηρηθεί ανέπαφα εντός των πανεπιστημιακών χώρων, υπό την προστασία του ιερού ασύλου εν ονόματι της ηρεμίας και της άκρας του τάφου σιωπής που ζητούν, όσοι κατέχουν πανεπιστημιακή ή υπουργική εξουσία μια και οι άνθρωποι διαχειριστές είναι, δεν πήραν τα οφίτσια για να βάλουν τα φυσεκλίκια και να κάνουν πόλεμο με τους αντάρτες των πόλεων.
Όσο για τους πολίτες που συχνά την πληρώνουν. Τι να πει κανείς. Ας πρόσεχαν. Η ζωή στις πόλεις είναι ενίοτε επικίνδυνη. Αλλιώς δεν έχουν παρά να πάρουν τα όρη και τα άγρια βουνά. Διαφορετικά θα γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν. Γιατι «είμαστε για τα μπάζα» κατά τη ρήση του Βύρωνα Πολύδωρα…
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου