Δουλειές με φούντες ξαφνικά για την κυβέρνηση. Δεν της φθάνουν οι εργάσιμες ημέρες για να συζητηθούν τα προβλήματα και γι αυτό αξιοποίησε την Κυριακή, ημέρα αργίας, για μια σύνοδο Περιφερειαρχών στο Μαξίμου, με θέμα την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Πρόκειται συνολικά για ένα ποσό 36,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα από εθνικούς και καλύπτουν την περίοδο 2007-2013. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατευθύνει το 82% των κονδυλίων αυτών στην περιφέρεια, σε έργα ανάπτυξης, που θα αποδώσουν παραγωγικές επενδύσεις και θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τους Περιφερειάρχες, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, δεσμεύτηκε για ένα αποτέλεσμα μετρήσιμο τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, σε παραγωγικές επενδύσεις.
Το θέμα της ανάπτυξης της περιφέρειας υπήρξε υπόσχεση τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης με το αιτιολογικό ότι η Αττική ευνοήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικά κονδύλια λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που από την περιφέρεια ακούστηκαν έντονες αντιρρήσεις και υπήρξαν αντιδράσεις εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Τα 30 περίπου δις ευρώ που αποτελούν το συνολικό οικονομικό πακέτο για την περιφέρεια, την περίοδο 2007-2013 είναι ένα σημαντικό κονδύλι και μια τελευταία ευκαιρία μιας τέτοιας μεγάλης επενδυτικής προσπάθειας. Η ανάπτυξη πολλών περιοχών της Ελλάδας εκτός Αττικής, θα δώσουν ευκαιρίες στους κατοίκους της υπαίθρου για ανάπτυξη και προκοπή στον τόπο τους.
Με αυτή την έννοια είναι κρίσιμο, το που και πως θα δοθούν αυτά τα χρήματα, αν θα πιάσουν τόπο και αν αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις εργασίας, μια και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων είναι επιταγές με ημερομηνία λήξης, που όλα δείχνουν ότι χρονικά θα συμπέσουν με την ημερομηνία ολοκλήρωσης του Δ΄ ΚΠΣ.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στη χώρα μας την προσεχή επταετία. Προ καιρού είχε ανακοινωθεί η δημιουργία πέντε υπερπεριφεριών που επρόκειτο να διαχειριστούν αυτά τα σημαντικά ποσά. Αυτό το σχήμα δεν προχώρησε και αποτελεί ερωτηματικό, αν η σημερινή γραφειοκρατική και συχνά επικαλυπτόμενη σε αρμοδιότητες Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή να απορροφήσει παραγωγικά και να αξιοποιήσει δημιουργικά αυτά τα κονδύλια.
Σε μια εποχή που αναζητούνται, τόσο τα πρόσωπα, όσο και τα σχήματα, που θα αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα σε παραγωγικές επενδύσεις, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς το προαναγγελθέν αποτέλεσμα. Θα ήταν φρόνιμο και χρήσιμο να υπάρξει μια σοβαρή αναδιοργάνωση στην τοπική αυτοδιοίκηση προ της διοχέτευσης προς αυτήν των κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ με σκοπό την ασφαλή αξιοποίησή τους και το μετρήσιμο, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Γιατί η εμπιστοσύνη στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στις μέρες μας έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση.