Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Έργο αντί πρόωρων

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις δημοσκοπήσεις και με βάση αυτές διαμορφώνει τις εκάστοτε αποφάσεις του. Και είναι φυσικό μια και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την τάση της κοινής γνώμης σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μια τάση που αναθεωρείται, αλλάζει, διαφοροποιείται ανάλογα με τα ερεθίσματα που δημιουργούνται στην κοινή γνώμη από πολιτικά και άλλα γεγονότα.
Η Νέα Δημοκρατία έχει περίπου επαναπαυθεί από τη διαφορά ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της τριετίας που ασκεί την εξουσία, με αποτέλεσμα να βλέπει την προσεχή εκλογική αναμέτρηση περίπου σαν περίπατο. Το θέμα της παιδείας μολονότι κράτησε κλειστά τα πανεπιστήμια για μήνες, εν τούτοις δεν επηρέασε το εκλογικό σώμα. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Παρείχε την δυνατότητα στην κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με κεντρικό θέμα την παιδεία και να τις κερδίσει. Τα τελευταία γεγονότα και το παιχνίδι με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που όλα δείχνουν ότι δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο γεγονός, έχουν ανατρέψει το μέχρι χθες ευνοϊκό κλίμα των δημοσκοπήσεων. Ήδη η πρώτη από αυτές, της Κάπα Research, περιορίζει την διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κάτω από το όριο ασφαλείας.
Η Ν.Δ. προηγείται με 39,9% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας εύκολα ανατρέπεται, πράγμα που σημαίνει ότι ο δρόμος από εδώ και πέρα για το κυβερνητικό κόμμα μέχρι την εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Μια οριακή διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, μπορεί να μην αποδώσει με βάση το νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει, αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Όμως πέρα από το δια ταύτα της έρευνας, που αφορά την πρόθεση ψήφου, σε αυτήν υπάρχουν και άλλα σημαντικά ποιοτικά ευρήματα, που κτυπούν δυνατά το καμπανάκι στην κυβέρνηση. Το 64,4% πιστεύει ότι η Ν.Δ. έχει χάσει το πλεονέκτημα της ηθικής υπεροχής έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 77,3% καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον Σ. Τσιτουρίδη για το θέμα των ομολόγων.
Η ελπίδα για ανανέωση διαψεύσθηκε πολύ γρήγορα δηλώνει το 57,8%, ενώ υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας εισπράττουν, τόσο το κυβερνών κόμμα 59,1% όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση 65,6%. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να υπερτερεί σε τομείς όπως Υγεία, Εξωτερική Πολιτική, Δημόσια Έργα που παραπέμπει και στα πρόσωπα που είναι επικεφαλείς των αντίστοιχων υπουργείων. Αντίθετα υπερτερεί το ΠΑΣΟΚ σε θέματα, όπως το Αγροτικό, η Παιδεία, η Ακρίβεια, το Ασφαλιστικό. Το 56,4% απορρίπτει την άμεση προσφυγή στις κάλπες που ζητάει το ΠΑΣΟΚ και το 54,6% χαρακτηρίζει «ιδία» σε συμπεριφορές τα δύο μεγάλα κόμματα. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι το 52% ζητάει από τον Γ. Παπανδρέου να εμμείνει στην άποψη για την ίδρυση των μη κρατικών και μόλις το 37% του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται αντίθετα.
Στη δημοσκόπηση, αυτή ανεξάρτητα από το οριακό αποτέλεσμα, το 64,6 πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και ο Κ. Καραμανλής αναδεικνύεται και πάλι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ.. μια και το 52,8% τον θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό έναντι του 34,9% που προτιμά τον Γ. Παπανδρέου. Με αυτά τα δεδομένα το τι μέλλει γενέσθαι μοιάζει περίπου μονόδρομος. Ένας ανασχηματισμός αποτελεί πιθανόν ένα πρώτο βήμα και αξιοπρόσεκτο έργο που θα επουλώσει τραύματα, το ζητούμενο δεύτερο. Όσο για τις εκλογές, αυτές για την ώρα απομακρύνονται. Το κλίμα άλλωστε, δεν τις σηκώνει.