Η τελική μορφή του Δ’ ΚΠΣ ανακοινώθηκε στην κυβέρνηση από την Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της Ε.Ε. Ντανούτα Χύμπνερ. Το ποσό που θα διατεθεί από την Ε.Ε. στην χώρα μας για την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται στα 20,4 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό αν προστεθεί και η εθνική συμμετοχή το συνολικό κονδύλι, για την προσεχή επταετία θα φτάσει τα 36,4 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι το 82% των κονδυλίων του Δ’ ΚΠΣ θα διατεθεί για έργα υποδομής και ανάπτυξης στην περιφέρεια. Για την ορθολογικότερη διαχείριση των κονδυλίων του Δ’ ΚΠΣ η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει πέντε υπερπεριφέρειες, με σκοπό όπως δήλωσε ο υφυπουργός Χρήστος Φώλιας την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών.
Οι υπερπεριφέρειες που θα διαχειριστούν τον μεγαλύτερο όγκο αυτών των κονδυλίων, μολονότι έχουν εξαγγελθεί εδώ και ένα και πλέον χρόνο δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί αν και βρισκόμαστε ήδη στο 2007, έτος που τρέχουν τα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ.
Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι το ποσόν των 20,4 δις ευρώ θα μειωθεί κατά 7 δις. Από αυτά 5,5 δις αφορούν, πάντα κατά την αντιπολίτευση, έργα που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ και άλλο ένα ποσό 1,5 δις θα αφαιρεθεί λόγω αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 25%. Τα 5,5 δις θα διατεθούν σε 158 «έργα-γέφυρες» από το Γ’ στο Δ’ ΚΠΣ.
Στην Ελλάδα συνολικά από το 1981, έτος εισόδου της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, έχουν δοθεί 48 και πλέον δις ευρώ από τα ΜΟΠ αρχικά και από τα ΚΠΣ στη συνέχεια, με σκοπό την σύγκληση της οικονομίας μας με τις αντίστοιχες της Ε.Ε.
Με τα χρήματα αυτά έγιναν έργα, αλλά υπήρξαν και σπατάλες με αποτέλεσμα ένα ποσοστό από τα κονδύλια αυτά να πιάσει τόπο. Το κρίσιμο στοίχημα είναι, αν τα χρήματα που θα διατεθούν στην περιφέρεια, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό ανάχωμα στην εγκατάλειψη της κι αν θα δούμε ανάπτυξη ουσιαστική στην ύπαιθρο, με δεδομένη την αστυφιλία που παραμένει ελκυστική, για κάθε νέο και νέα.
Αυτό που λείπει από την Ελλάδα δεν είναι τα σχέδια δράσης, όπως είναι η καινοτομία, η έρευνα, η ανάπτυξη, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών ή η κοινωνία της γνώσεις, είναι όπως επεσήμανε και η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Κάτι που παραπέμπει στο θέμα της ανεργίας, που μειώνεται με εμβαλωματικές λύσεις όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή τα μειωμένα ωράρια εργασίας με παράλληλα υπερφόρτωση του Δημόσιου τομέα.
Γιατί στο ζητούμενο ανάπτυξη, που αποδίδει σταθερή εργασία, η απάντηση είναι συνήθως ασαφής και όχι πάντα η αναμενόμενη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου