Πέμπτη 19 Απριλίου 2007

Οι επιθέσεις, οι αστυνομικοί και τα μέτρα

Ένας ακόμη αστυνομικός φρουρός της οικίας του Προέδρου του Αρείου Πάγου αφοπλίστηκε προχθές το βράδυ στη Γλυφάδα, από δύο κουκουλοφόρους αγνώστους, χωρίς ευτυχώς αυτή τη φορά να το πληρώσει με τη ζωή του.
Το γεγονός ότι παρέδωσε τον οπλισμό του δίχως να προβάλλει αντίσταση αποδείχθηκε σωτήριο γι αυτό το νέο άνθρωπο. Οι δύο οπλισμένοι κουκουλοφόροι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να του πάρουν τον οπλισμό. Του δήλωσαν ξεκάθαρα ότι αν αντιδράσει θα τον σκοτώσουν. Ο ειδικός φρουρός όταν του αφαίρεσαν τον οπλισμό έτρεξε πίσω τους και εκλιπαρώντας τους ζητούσε να του επιστρέψουν όπλα και αλεξίσφαιρο, λέγοντας ότι είναι μεροκαματιάρης και νέος στην αστυνομία και ότι θα έχει επιπτώσεις στην καριέρα του η απώλεια του οπλισμού του.
Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν, ότι η ενέργεια αυτή δεν συνδέεται με το κοινό έγκλημα κι ότι αντίθετα πρόκειται για μια πράξη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τρομοκρατία.
Εξάλλου πέρα από τον οπλισμό και την μελλοντική του χρήση, η κίνηση είχε συμβολικό χαρακτήρα μια και ο αστυνομικός δεν φρουρούσε τον οποιονδήποτε, αλλά τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Από την ενέργεια αυτή προκύπτουν δύο θέματα. Το ένα αφορά την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών και το άλλο την επιχειρησιακή αναβάθμιση της οργάνωσης των τρομοκρατών. Και στο πρώτο θέμα όλα δείχνουν ότι η Ολυμπιακή εμπειρία δεν άφησε πίσω της παρά μόνο μηχανήματα παρακολούθησης πανάκριβα, που για πολλούς και διαφόρους λόγους παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ αντίθετα η εκπαίδευση των ανθρώπων παραμένει σε χαμηλό επίπεδο. Στο δεύτερο η εικόνα που παρουσιάζεται είναι εξ ίσου δυσμενής μια και οι νέες γενιές τρομοκρατών οργανώνονται και εξοπλίζονται καθημερινά και ουδείς γνωρίζει πως θα δράσουν στο προσεχές μέλλον.
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο θέμα που αφορά τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν μετά και από αυτή την επίθεση, με δεδομένο ότι ο φρουρός δεν μπόρεσε να προστατέψει τον εαυτό του, πράγμα που σημαίνει, ότι αν κάποιος έβαζε στόχο τον ίδιο τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρ. Κεδίκογλου, δεν θα είχε και μεγάλη δυσκολία να τον πετύχει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θωρακιστούν τα φυλάκια για να είναι απρόσβλητα από επιθέσεις πράγμα που σημαίνει, ότι το θέμα τώρα δεν είναι η φύλαξη του πιθανού στόχου, αλλά η θωράκιση του φρουρού, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν περιπολίες πεζών αστυνομικών για να φυλάνε τους φρουρούς. Τέλος σχεδιάζεται να φτιάξουν περιμετρικές ζώνες, από τις οποίες θα αποκλείονται ολόκληρα τετράγωνα από την διέλευση πεζών και οχημάτων. Αν συμβεί αυτό για τους 3.000 περίπου φυλασσόμενους στόχους, σημαίνει ότι οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε ένα δαιδαλώδες σχήμα, που θα τους κάνει το βίο αβίωτο καθημερινά, για να κινηθούν στην πόλη, είτε με το αυτοκίνητό τους, είτε πεζοί. Να θυμίσουμε σε όσους συσκέπτονται, αλλά συχνά δεν σκέπτονται ότι η Αθήνα δεν είναι Βαγδάτη.