Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Ο στρατηγός, οι «γκρίζες ζώνες» και το Αιγαίο

Με καθαρές θέσεις, που προσδιορίζουν και τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο, εμφανίστηκε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στη διάρκεια της συνάντησης των ΑΓΕΕΘΑ, των Βαλκανικών χωρών στην Θεσσαλονίκη. Ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ ισχυρίστηκε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν το FIR Αθηνών όταν εισέρχονται σε αυτό, με το αιτιολογικό ότι τέτοια ενημέρωση στην ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ισχύει μόνο για τα πολιτικά αεροσκάφη.
Η απάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Π. Χηνοφώτη παρέπεμψε στους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, που δεν τηρεί η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Περισσότερο σαφής ως προς τις τουρκικές επιδιώξεις στο Αιγαίο, υπήρξε ο τούρκος στρατηγός στη διάρκεια της κλειστής συνόδου, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής. Αξίωσε να μην περιληφθεί το Αιγαίο στις αποφάσεις του νέου οργάνου για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν θέματα στην περιοχή, που δεν έχουν λυθεί.
Βεβαίως τα προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο, δεν εξαντλούνται στο FIR Αθηνών, μια και εδώ γίνονται παραβάσεις. Υπάρχουν όμως και οι παραβιάσεις που αφορούν τον εθνικό εναέριο χώρο, όπου εδώ ισχύουν τα εθνικά ελληνικά σύνορα, που συχνά τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα αγνοούν, με αποτέλεσμα να έχουμε τις συχνές αναχαιτίσεις από την ελληνική πλευρά και βεβαίως το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του σμηναγού Ηλιάκη.
Αλλά πέρα από τις παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων, είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, πάνω από ελληνικά νησιά καθώς και προσεγγίσεις σε μικρή απόσταση ελληνικών μεταγωγικών από οπλισμένα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, στις περιοχές της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Η όλη δραστηριότητα και δεν συνάδει με την καλή γειτονία και δεν δείχνει καλές προθέσεις, μολονότι η ελληνική πλευρά με συναινετική διαδικασία των δύο μεγάλων κομμάτων, παρέχει στην Τουρκία το διαβατήριο για την ευρωπαϊκή της πορεία.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της θέλει να καταστήσει ολόκληρο το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη». Ξεκίνησε τις αμφισβητήσεις από τον εναέριο χώρο, στη συνέχεια πέρασε στο θαλάσσιο και τώρα μιλάει για «γκρίζες» περιοχές στα ελληνικά νησιά.
Η ελληνική πλευρά σε όλη αυτή την επιθετικότητα, απαντά με χαμηλούς τόνους και σιγοψιθυρίζει ότι η τουρκική αυτή στάση προέρχεται, από το βαθύ κράτος και τους στρατιωτικούς και ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, λόγω των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.
Βεβαίως η ελληνική πλευρά επιμένει, ότι η μόνη διαφορά αφορά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά δεν μας λέει,ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να ορισθούν τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης που η Ελλάδα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας μπορεί να τα φτάσει στα 12 μίλια, όπως επίσης και γιατί δεν κάνει χρήση του δικαιώματός της, να ορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που φτάνει την κάθε μορφής εκμετάλλευση έως και 200 μίλια, ή στη μέση οδό.
Αντι αυτών έχει ήδη αποσυρθεί από έρευνες για πετρέλαιο σε πολλές περιοχές, παίζοντας έτσι το παιχνίδι της Άγκυρας, που θέλει το Αιγαίο μιαν απέραντη «γκρίζα ζώνη».