Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2007

SOS εκπέμπει η μάνα γη …

Είναι προφανές ότι ζούμε σε μια εποχή που από τη μια μολύνουμε υπέρμετρα το περιβάλλον με την αλματώδη αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για χρήση στις μεταφορές, και από την άλλη δεν αξιοποιούμε σοβαρά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η πρόσφατη έκθεση της Greenpeace που προτείνει μια «ενεργειακή επανάσταση» που συνδυάζει την ανάπτυξη με την ταυτόχρονη σημαντική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, είναι μια βάση που οφείλουν να δουν οι ηγέτες του πλανήτη, πριν περάσουμε στην αντίστροφη μέτρηση που δεν έχει γυρισμό.
Ήδη είμαστε μάρτυρες της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών. Ζούμε έναν χειμώνα που μοιάζει περισσότερο με άνοιξη και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο μας περιμένει στο προσεχές μέλλον.
Τι προτείνει η Greenpeace; Να πάψουν να επιδοτούνται τα ορυκτά καύσιμα και η πυρηνική ενέργεια και να υιοθετηθούν νομικά δεσμευτικοί στόχοι καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι παραγωγοί καθαρής ενέργειας να έχουν εγγυημένη προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο, συνεχίζει η διεθνής οικολογική οργάνωση, καθώς επίσης και να θεσπιστούν αυστηρές προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας σε ηλεκτρικές συσκευές, κτίρια και οχήματα.
Με δυο κουβέντες, ζητούν να υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο την μείωση εκπομπών αερίου και την παράλληλη ανάπτυξη που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να εμποδιστεί.
Στη χώρα μας δεν έχει δυστυχώς γίνει κοινός τόπος η προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι το θέμα της χωματερής των Α. Λιοσίων δεν τελειώνει στο δεδομένο ότι είναι υπερκορεσμένη, έχει και μια πιο δυσάρεστη προέκταση, αυτή που αφορά την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα που καλύπτει μιαν ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή.
Γίνεται προφανές ότι η σημερινή αδιαφορία για το περιβάλλον είναι πολύ περισσότερο εκτεταμένη απ όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Όσοι ασχολούνται σοβαρά με την μόλυνση γης, αέρα και θάλασσας κρούουν τον κώδικα του κινδύνου, αλλά κανείς από τους υπευθύνους δεν δείχνει να συγκινείται. Το γεγονός ότι υπονομεύεται το μέλλον των παιδιών μας μοιάζει να ωχριά μπροστά στο κέρδος και την άνεση του σήμερα.
Το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τόσο ο αέρας όσο και ο ήλιος προσφέρουν πέρα από την αρχική επένδυση, δωρεάν ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Greenpeace το κόστος παραγωγής ενέργειας που είναι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο 1.130 δις δολάρια θα εκτιναχθεί το 2050 στα 4.300 δις δολάρια. Αν τα ορυκτά καύσιμα παραμείνουν στο σημερινό ποσοστό που είναι 80% σημαίνει ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν άλλο πλανήτη. Σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό προέρχεται από ΑΠΕ.
Είναι προφανές ότι ο πλανήτης εκπέμπει SOS. Θα το ακούσουν άραγε οι ηγέτες του κόσμου; Να θεωρήσουμε άραγε παρήγορο ότι στο διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός φέτος, το πρώτο θέμα είναι αυτό της κραυγής αγωνίας που μας εκπέμπει η μάνα γη;