Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2007

Υποχρέωση, η δημοσιοποίηση των ονομάτων

Στο εσωτερικό μέτωπο είχαμε αυτές τις ημέρες παιδεραστίες, παράνομα κυκλώματα απαλλαγών από τη στράτευση και μια αρνητική εξέλιξη στο Σκοπιανό με την μετονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του γειτονικού κράτους σε «Αλέξανδρος ο Μακεδών», ενώ στα διεθνή γεγονότα κυριάρχησε τις ημέρες των εορτών το θέμα της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεϊν και κυρίως ο τρόπος που έγινε ο απαγχονισμός του.
Όλα αυτά τα θέματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και αξίζουν σοβαρής ανάλυσης μια και η προσέγγισή τους μας καθορίζει και μας προσδιορίζει ως ανθρώπους που σέβονται ή δεν σέβονται αρχές και αξίες της ζωής.
Σε αυτή τη φάση και λόγω επικαιρότητας αξίζει να σταθούμε στο θέμα του κυκλώματος των παράνομων απαλλαγών. Κι αυτό γιατί δεν είναι το πρώτο παράνομο κύκλωμα που συναντά μπροστά του ο πολίτης αυτής της κατά τα άλλα ευρωπαϊκής χώρας. Προηγήθηκε το παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και άλλα κυκλώματα σε χώρους που θεσμικά απολαμβάνουν τον σεβασμό των πολιτών.
Όπως όλα δείχνουν και μένει η ανάκριση να αποδείξει, εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργούσε μια φάμπρικα παραγωγής απαλλαγών από την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τους έχοντες να πληρώσουν την αδρά αμοιβή στους ανθρώπους του κυκλώματος με την διαμεσολάβηση κάποιων δικηγορικών γραφείων. Τα ονόματα, όσων πήραν παράνομες απαλλαγές είναι ήδη γνωστά αλλά δεν δημοσιοποιούνται γιατί το έχει απαγορεύσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ωραίο αυτό το τελευταίο να έρχεται μια Αρχή, που η δουλεία της είναι να προστατεύει το απλό πολίτη από τη δημόσια διαπόμπευση χωρίς λόγο και σοβαρή αιτία, κάτι που στην πράξη δεν είδαμε να γίνεται, κι αντί αυτού να κόπτεται για μια σειρά επωνύμων, ανεξαρτήτως χώρου από τον οποίον προέρχονται, μήπως και μάθουμε ότι αυτοί πλήρωσαν για να απαλλαγούν παράνομα από την υποχρέωση να υπηρετήσουν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Αντί να στιγματίζεται το κακό παράδειγμα και να ονοματίζονται αυτοί που διέπραξαν την παρανομία, έρχεται η Αρχή και λέει όχι, σε αυτήν την καθ όλα πρέπουσα δημοσιοποίηση.
Έτσι οι παράνομοι μένουν στο απυρόβλητο, το αν τιμωρηθούν παραμένει ερωτηματικό για την κοινωνία, μια και κάποια κυκλώματα θα και πάλι κινηθούν για να τους προστατεύσουν.
Αύτη η αίσθηση που υπάρχει διάχυτη στους πολίτες, ότι στην Ελλάδα αν έχεις χρήματα και είσαι επώνυμος, μπορείς να εξαγοράσεις τα πάντα, ακόμη και την στρατιωτική σου θητεία, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Εκτός αν πούμε και γι αυτό το ελληνικό, ε και τι έγινε, σιγά τα ωά…