Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2007

Ο ενιαίος φόρος απέναντι στο κοινωνικό κέντρο

Ως τρίτο κύμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης την επιβολή ετήσιου φόρου για όλα τα κάθε μορφής ακίνητα. Παράλληλα όπως είπε θα καταργηθεί ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θα καταργηθούν επίσης φόροι που σήμερα επιβαρύνουν το ακίνητο, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων και ακάλυπτων χώρων, ο συμπληρωματικός φόρος από μισθώματα και το χαρτόσημο του ενοικίου που μειώθηκε ήδη κατά 50% και θα μηδενιστεί σε ένα χρόνο.
Αντί αυτών των φόρων η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στην καθιέρωση ενός νέου ενιαίου για όλα τα ακίνητα, που οι πληροφορίες τον θέλουν να είναι της τάξεως του 1% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Η εξαγγελία αυτή όπως ήταν φυσικό θορύβησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που φτάνουν σήμερα τα 4.000.000 μια και θα φορολογηθεί με τον ενιαίο φόρο και η πρώτη κατοικία. Παράλληλα η εξαγγελία που συνδυάστηκε με την απόφαση για την κατάργηση του ΦΜΑΠ, όπως ήταν φυσικό δημιούργησε την αίσθηση της μεταβίβασης ενός φόρου από τους έχοντες στους μη έχοντες.
Γιατί ο ενιαίος φόρος θα αφορά και αυτούς που έχουν μια γκαρσονιέρα, ένα χωράφι ή ένα οικόπεδο.
Την ώρα που ο κ. Αλογοσκούφης, προανήγγειλε το νέο φόρο το περασμένο Σάββατο μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο κ. Καραμανλής στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. τόνιζε για μια ακόμη φορά, ότι ο ιδεολογικός χώρος του κυβερνητικού κόμματος είναι το κοινωνικό κέντρο.
Η φορολογία, όπως είναι γνωστό, πέρα από την κάλυψη των εξόδων του κράτους, έχει και έναν άλλο σκοπό, που είναι ο αναδιανεμητικός.
Όταν μετακυλύει κάποιος τον φόρο της μεγάλης περιουσίας σε όλους τους ιδιοκτήτες κάνει φιλελεύθερη έως νεοφιλελεύθερη πολιτική και όχι κοινωνική πολιτική κεντρώου χώρου.
Με αυτή την έννοια υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά γενικών θέσεων και πρακτικών στην κυβερνητική πολιτική που οφείλει να διορθώσει ο κυβερνητικός σχηματισμός.
Γιατί η πολιτική και οι πολιτικές κρίνονται κυρίως από το πορτοφόλι του πολίτη…