Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

Δεύτερες σκέψεις λόγω παιδείας για τις εκλογές

Η αναταραχή στο χώρο της παιδείας θεωρείται για πολλούς θέμα που μπορεί να οδηγήσει στην επίσπευση των εκλογών. Πολλοί φοιτητές, γονείς αλλά και καθηγητές βλέπουν ότι οι καταλήψεις οδηγούν στην απώλεια ενός ακόμη εξαμήνου. Αυτό δημιουργεί σε για κάποιους φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο και έχουν ήδη γίνει δεκτοί για τα μεταπτυχιακά τους από σχολές του εξωτερικού, σοβαρά προβλήματα μια και πάνε πίσω οι σπουδές τους.
Δεν είναι λίγοι οι νέοι που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Η παράταση των σπουδών τους λόγω καταλήψεων για έξι μήνες ή ένα χρόνο, σημαίνει περαιτέρω αφαίμαξη για τις οικογένειες τους και παράλληλα ανάλογη καθυστέρηση της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Αλλά δεν είναι λίγοι και οι καθηγητές που δέχονται πιέσεις από φοιτητές και γονείς να κάνουν τις εξετάσεις για τους παραπάνω λόγους. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει σε ένα υπό κατάληψη ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Η μερίδα των φοιτητών που έχει προχωρήσει στην κατάληψη των σχολών εμφανίζεται ανυποχώρητη και πολλοί ερίζουν αν οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από πλειοψηφίες ή από μειοψηφίες.
Τώρα υπάρχει και ένα ακόμη θέμα, αν και κατά πόσο είναι δημοκρατικό να εμποδίζεται κάποιος καθηγητής που θέλει να κάνει εξετάσεις ή κάποιος φοιτητής που επιθυμεί να πάρει μέρος σε αυτές.
Όπως συμβαίνει όμως συνήθως στη χώρα μας που η νηφαλιότητα δεν περιλαμβάνεται στις αρετές μας, όσοι φωνάζουν επισκιάζουν με τη φασαρία που δημιουργούν, κάθε διαφορετική άποψη.
Έτσι οι υπόλοιποι που ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουν στωικά τους καταληψίες ελπίζοντας ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο τους δεν θα αφήσουν πίσω τους συντρίμμια.
Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά μετράει το πολιτικό κόστος της άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ και προσπαθεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά σε συνδυασμό με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών.
Γι αυτό και το θέμα της προσεχούς αναμέτρησης παραμένει ζητούμενο και παρά τις πλέον επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στο τέλος της τετραετίας. Πλέον πιθανός εμφανίζεται ο προσεχής Οκτώβριος, ενώ οι αναταραχές στο χώρο της παιδείας αφήνουν ανοικτό και το παράθυρο του Ιουνίου.
Κι αυτό γιατί το θέμα των συνεχών κινητοποιήσεων πέρα από την παράλυση και το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργεί, ενεργοποιεί και τις ομάδες των κουκουλοφόρων τη νύχτα που με γκαζάκια και άλλα μέσα δράσης φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα ανοχύρωτης πόλης.
Εικόνα που κάθε άλλο ικανοποιεί την κυβέρνηση μια και δημιουργεί νέες ομάδες διαμαρτυρόμενων, που δεν είναι άλλοι από εκείνους που αντιτάσσονται σε αυτά τα φαινόμενα.