Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

Οι πρυτάνεις προτείνουν πάγωμα …

«Στο πανεπιστήμιο σήμερα, όλες οι πανεπιστημιακές ομάδες ζητούν μιαν άλλη μεταρρύθμιση την οποία όμως αποφεύγουν να εξειδικεύσουν. Δέχονται αλλαγή μόνο εφόσον αφορά τους άλλους». Ποιος τα λέει αυτά; Ο τέως πρωθυπουργός και τέως πανεπιστημιακός ο κ. Κ. Σημίτης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Σημίτης στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε επί δικής του πρωθυπουργίας, δεν είχε δεχθεί αλλαγές στο άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Προχθές οι πρυτάνεις των τεσσάρων αρχαιοτέρων πανεπιστημίων της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ζητούν να μην αλλάξει ο νόμος που ρυθμίζει τα του πανεπιστημιακού ασύλου και να παγώσει η κυβέρνηση όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.
Στο διάστημα αυτό, όπως αναφέρουν, θα δοθεί ο χρόνος στα πανεπιστήμια να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την βελτίωση της λειτουργίας των ΑΕΙ.
Το εύλογο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί δεν έχουν μέχρι τώρα καταθέσει τα τις προτάσεις τους οι πρυτάνεις των αρχαιοτέρων πανεπιστημίων της χώρας; Τι τους εμπόδισε να το κάνουν στη διάρκεια του πολύμηνου διαλόγου που προηγήθηκε;
Ισχυρίστηκαν ότι τα «φαινόμενα βίας σε χώρους πανεπιστημίων καθώς και άλλα μεμονωμένα φαινόμενα δεν σχετίζονται με την λειτουργία του ασύλου».
Αλήθεια η προχθεσινή καταστροφή και βεβήλωση εικόνων στη θεολογική Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με την διάρρηξη της γραμματείας της σχολής και τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που ακολούθησαν, είναι απλώς μεμονωμένα φαινόμενα; Το γεγονός ότι τα πρυτανικά συμβούλια που ορίζονται από το ν.1268/82 δεν έχουν συνέλθει ποτέ για να πάρουν αποφάσεις σε τέτοια φαινόμενα, δεν κτυπάει κάποιο καμπανάκι στους κυρίους πρυτάνεις που ανέχονται εδώ και δεκαπέντε χρόνια να υπάρχουν χώροι εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που χρησιμοποιούνται από μη ελεγχόμενα εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα;
Όταν ο πρύτανης του ΕΜΠ ισχυρίζεται ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να διαφυλάξουν το άσυλο αρκεί να αυτοοργανωθούν, τι απαντάει στα όσα είδαμε την περασμένη εβδομάδα που με ορμητήριο το χώρο του ασύλου έριχναν με πιστόλια φωτοβολίδων και κατασκεύαζαν μολότοφ made in πολυτεχνείο που έριχναν στην Πατησίων με προφανή στόχο να κάψουν ανθρώπους;
Και τέλος ποιος τους εμπόδισε να κάνουν την αυτοοργάνωσή τους όλα αυτά τα χρόνια και γιατί δεν την έκαναν;
Είναι προφανές, ότι εδώ ισχύει η άποψη, που εξέφρασε πρόσφατα ο κ. Σημίτης. Οι πανεπιστημιακοί για πολλούς και ποικίλους λόγους αποφεύγουν αφενός να εξειδικεύσουν την άλλη μεταρρύθμιση που θέλουν και αφετέρου οι όποιες αλλαγές που δέχονται θέλουν να αφορούν τους … άλλους.
Είναι καιρός να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος που πλήττει τελικά όσους σπουδάζουν και διδάσκουν με σοβαρότητα και ευνοεί εκείνους που κοροϊδεύουν και επιβιώνουν ως λάθρα βιώσαντες στο σημερινό χάος. Γιατί η παιδεία είναι μια σοβαρή υπόθεση και είναι ανάγκη να μην χρησιμοποιείται για τα κομματικά παιχνίδια κανενός.