Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007

Με ανοιχτά χαρτιά η ψήφιση του άρθρου 16

Στο μικροσκόπιο της βουλής, εν μέσω διαδηλώσεων, θα βρεθεί από αύριο το άρθρο «16». Το θέμα αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τα μέτωπα που έχουν ήδη διαμορφωθεί είναι από τη μια της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και από την άλλη των κομμάτων της αριστεράς, των καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ και των φοιτητών.
Στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων εμπλέκονται με πολιτικό περιτύλιγμα πολλά και ποικίλα συμφέροντα. Υπάρχουν οι κρατικοδίαιτοι που θέλουν το δημόσιο να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παιδείας, γιατί έτσι τους βολεύει, αγνοώντας τα υπαρκτά προβλήματα όπως το μεγάλο ποσοστό των ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή την ανεξέλεγκτη κατάσταση των ΙΕΚ-Κολεγίων που μοιράζουν πτυχία με την άδεια της Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για να μας πουν τι εννοούν μη κρατικά και πως θα διασφαλίσουν το αποτέλεσμα των σπουδών, σε όσα πρόκειται να αναγνωρισθούν, μετα την θέση σε ισχύ του αναθεωρημένου Συντάγματος.
Γιατί η τελική διατύπωση του άρθρου 16 θα γίνει από τη βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι το κόμμα που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία θα το διαμορφώσει με 151 ψήφους κατά βούληση. Μόνο αν στην παρούσα βουλή η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους, τότε θα χρειαστεί η επόμενη βουλή να το ψηφίσει με την αυξημένη πλειοψηφία.
Και επειδή στη χώρα μας υπάρχει ένα σοβαρό θέμα αξιοπιστίας πολιτικής και πολιτικών, είναι ανάγκη από τώρα τα δύο μεγάλα κόμματα που υποστηρίζουν την αναθεώρηση να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να παρουσιάσουν με ρητή δέσμευση αναλυτικά το νομοθετικό πλαίσιο που θα περιβάλει το υπό αναθεώρηση άρθρο.
Με ανοιχτά χαρτιά λοιπόν να βγουν τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι με προσωπικές απόψεις των στελεχών τους, που αύριο θα ξεχαστούν.
Γιατί ποιος μας λέει ότι το μέσον δεν θα είναι αύριο το κριτήριο της ανωτατοποίησης του κάθε ΙΕΚ, που πολύ απέχει κατά πολύ από του να παρέχει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.
Έτσι γίνεται η πολιτική με σοβαρότητα και αξιοπιστία. Γιατί το κόλπο, είπα ξείπα, δεν το χάβουν πλέον οι πολίτες, που και ψυλλιασμένοι είναι και έχουν μάθει να φοβούνται τους Δαναούς…έστω και δώρα φέροντες…