Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2007

Οι βάνδαλοι της νύχτας στο απυρόβλητο

Εμπρησμοί και «μάχες» ανάμεσα σε οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων είναι ένα νέο φρούτο που προέκυψε πρόσφατα τις νύχτες στις γειτονιές της Αθήνας. Και δεν φτάνουν οι ξυλοδαρμοί μεταξύ τους, την ώρα της «μάχης», διευρύνουν την δραστηριότητά τους με καταστροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή των συγκρούσεων.
Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει σχέση με φιλάθλους και κυρίως με φίλαθλο πνεύμα. Οι άνθρωποι που συγκρούονται ανήκουν στην κατηγορία των βανδάλων που μοιάζουν μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά με ανθρώπινα όντα.
Όμως σε αυτό το φαινόμενο πέρα από τους συγκρουόμενους και τα θύματα τους, που είναι οι πολίτες, υπάρχουν και δύο άλλοι παίκτες που έχουν σοβαρές ευθύνες. Η πολιτεία από την μια και οι πρόεδροι – ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών εταιριών από την άλλη.
Η πολιτεία ευθύνεται γιατί συμμετέχοντας και η ίδια στο τζόγο, χαϊδεύει αντί να τρίζει τα δόντια, προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους, τους προέδρους των ποδοσφαιρικών Α.Ε.
Το ποδόσφαιρό μπορεί να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πληθώρας πολιτών, δεν παύει όμως να είναι μια υπόθεση καθαρά επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Και με αυτή την έννοια οφείλουν οι ΠΑΕ να αναλάβουν την ευθύνη εντός των γηπέδων της φύλαξης των ποδοσφαιριστών και της τάξης ανάμεσα στους φιλάθλους.
Άλλωστε το θέαμα που προσφέρει το ποδόσφαιρο δεν αφορά όλους τους πολίτες. Αφορά την πλειοψηφία ενδεχομένως, όχι όμως όλους. Γι αυτό και οφείλουν να πληρώνουν για την φύλαξη αυτοί που εισπράττουν, δηλ. οι ΠΑΕ και όχι ολόκληρος ο ελληνικός λαός μέσω της φορολογίας.
Οφείλουμε πάντως να επισημάνουμε την θαρραλέα στάση του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ Ντέμη Νικολαϊδη που βγήκε και δημόσια κατήγγειλε κάθε μορφής βανδαλισμό εντός και εκτός των γηπέδων, κάτι που δεν έκαναν κατά καιρούς οι άλλοι, οι πολλοί, που ποιούν την νησαν.
Υπάρχει και μια γενικότερη ευθύνη για το τις πταιει για την καλλιέργεια του φανατισμού. Σίγουρα πάντως δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι πρόεδροι των ΠΑΕ.
Τώρα να έρθουμε στην πολιτεία που χαρίζει χρέη των ΠΑΕ, που παρακολουθεί με σχετικά απάθεια τις καταστροφές γηπέδων που δεν ανήκουν στις ΠΑΕ και των περιουσιών των πολιτών. Αλήθεια τα χρέη αυτά που διαγράφουν αφορούν μήπως τα αμπελοχώραφα του παππού τους;
Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει και να μην διασπαθίζει, τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και την προστασία των πολιτών.
Οι βάνδαλοι όσο μένουν στο απυρόβλητο θα συνεχίσουν την δράση τους. Κάποιος χρειάζεται να τους συνετίσει. Και αυτός δεν είναι άλλος από την πολιτεία.