Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007

Τα αίτια της φοροδιαφυγής

Διαφημιστική καμπάνια εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο να αλλάξουν οι πολίτες νοοτροπία, να πάψουν να ενισχύουν τους φοροφυγάδες και να απαιτούν αποδείξεις στις αγορές τους και στην παροχή υπηρεσιών.
Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε, αφού αποκάλυψε ότι καλλιτέχνες, ιδιοκτήτες κέντρων, υδραυλικοί και πολλές άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, δηλώνουν έσοδα χαμηλότερα των μισθωτών, ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι τα έσοδα που χάνει το δημόσιο από τη φοροδιαφυγή είναι εις βάρος του κοινωνικού κράτους.
Το ζητούμενο είναι προφανώς να αναπτυχθεί φορολογική συνείδηση ανάλογη με αυτήν που υπάρχει στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Πως όμως θα πεισθούν οι επιτηδευματίες ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά και εξυπνάδα; Προφανώς με το καλό παράδειγμα που οφείλει να επιδείξει η Πολιτεία.
Χρειάζονται αποδεικτικά στοιχεία, γιατί τη θέση της καλής πίστης την έχει πάρει προ πολλού η καχυποψία και η έντονη αμφιβολία, για την καλή διαχείριση των χρημάτων του έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
Όταν ο πολίτης ζει σε ένα κράτος που του αποδίδει ένα μικρό ποσοστό των όσων καταβάλει με την άμεση και έμμεση φορολογία δεν είναι εύκολο να πεισθεί ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα θα τα «εισπράξει» σε κοινωνικές παροχές.
Όπως επίσης όταν βλέπει ότι οι έχοντες μέσω εταιριών σε τρίτες χώρες εμφανίζουν ακόμη και την έπαυλη που μένουν ως ενοικιαζόμενο.
Προεκλογικά άκουσε από το σημερινό κυβερνητικό κόμμα να του υπόσχεται ότι θα εξοικονομήσει δέκα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από περιστολές δημοσίων δαπανών. Μετεκλογικά δεν έμαθε αν προέκυψαν και από που αυτές οι οικονομίες από σπατάλες, όπως είχε λεχθεί, του παρελθόντος.
Ακόμη άκουσε επίσης προεκλογικά ότι θα επανιδρυθεί το σημερινό σπάταλο και εν πολλοίς αναποτελεσματικό κράτος. Κατι τέτοιο δεν είδε να συμβαίνει στην καθημερινότητά του μέχρι σήμερα.
Πρόσφατο παράδειγμα η εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού όταν δήλωνε ότι αγνοεί τις λίστες των κειμηλίων που βγήκαν σε πλειστηριασμό από τον οίκο Κρίστις, για να αποδειχθεί ότι και λίστες υπήρχαν και κανείς στο υπουργείο του δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια το ελάχιστο, να αποδώσει στην Εθνική Πινακοθήκη τους πίνακες ζωγραφικής που καταστρέφονται σε κάποια αποθήκη ή έχουν κάνει ήδη φτερά με τις κλοπές του 1991 και του 2001.
Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές τέτοιου είδους καμπάνιες και ουδέν απέδωσαν.
Ο υψηλός συντελεστής που πληρώνουν οι πολίτες σήμερα είναι ένας δεύτερος λόγος που οδηγεί στην άποψη της φοροδιαφυγής ως μαγκιάς.
Αν δεν εκλείψουν οι πραγματικές αιτίες που σήμερα αποενοχοποιούν την φοροδιαφυγή, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αλλαγή της νοοτροπίας...
Βεβαίως υπάρχουν και τα σύγχρονα μέτρα εντοπισμού των φοροφυγάδων που θα αποδώσουν αν οι φορολογικές αρχές ξεφύγουν από τον άλλο φαύλο κύκλο, αυτόν της συναλλαγής.