Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2007

Ωφελημένη η κοινωνία από το κτηματολόγιο

Η υπόθεση του κτηματολογίου που βρέθηκε στη δίνη των κοινοτικών προστίμων, εκθέτοντας ταυτόχρονα στην Ε.Ε. τη χώρα μας, μια και ατύχησε στην πρώτη φάση της επίσημης καταγραφής των ιδιοκτησιών ακινήτων και γης, φαίνεται ότι τώρα βρίσκεται σε νέα επανεκκίνηση με την από αέρος χαρτογράφηση ολόκληρης της χώρας.
Θα είναι η πρώτη φορά μετά
το 1975 που η Ελλάδα θα καλυφθεί με πρόγραμμα αεροφωτογράφησης. Με έγχρωμες φωτογραφίες ψηφιακής καταγραφής θα αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση, από τις δασικές περιοχές μέχρι τις ζώνες αιγιαλού και της παραλίας. Το πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται στην πρώτη του φάση, να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Παράλληλα
θα κληθούν οι υπηρεσίες του κτηματολογίου να χωρίσουν την ήρα από το στάχυ. Τι ανήκει στο δημόσιο και τι στους ιδιώτες. Και τέλος ο κάθε ιδιώτης, τι ακριβώς έχει στην κατοχή του και τι δεν έχει. Γιατί μπορεί όλα αυτά σε άλλες χώρες να είναι γνωστά εδώ και αιώνες, στην Ελλάδα είναι άγνωστα και ζητούμενα.
Είναι γνωστή η περιπέτεια της πρώτης κτηματογράφησης που κατέληξε σε φιάσκο και απέδωσε σε βάρος της χώρας μας ένα πρόστιμο από την Ε.Ε. της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η απώλεια των χρημάτων αυτών οδήγησε στην επιβολή τέλους εγγραφής για τους ιδιοκτήτες 35 ευρώ ανά δικαίωμα.
Τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για την ορθή απορρόφηση μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας» κονδυλίων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ.

Το θέμα του κτηματολογίου παρά τις εξελίξεις της τεχνολογίας παραμένει για την Ελλάδα ζητούμενο. Δεν είναι μόνο το χάος που επικρατεί ανάμεσα στους ιδιώτες για το που αρχίζει και που τελειώνει η ιδιοκτησία του ενός και του άλλου, είναι και το μεγάλο θέμα των εκτάσεων του δημοσίου.

Οι καταπατήσεις δεν έχουν αρχή και τέλος. Η χαρά κάθε καταπατητή δημοσίων εκτάσεων είναι να διατηρείται στο βάθος του χρόνου το σημερινό καθεστώς.
Μολονότι δεν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που να πιέζουν για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, εν τούτοις είναι θέμα σοβαρότατου δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι εικόνα σύγχρονός κοινωνίας η σημερινή κατάσταση των υποθηκοφυλακείων, ούτε ταιριάζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία η νομιμοποίηση ιδιοκτησίας μέσω χρησικτησίας ή με την διαδικασία των διαδοχικών συμβολαίων.
Το κτηματολόγιο είναι ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Να βρεθεί χωρίς άλλες χρονοτριβές η λύση για το ποιος θα εισπράττει το κτηματόσημο και να καταβάλουν αγόγγυστα οι πολίτες το τέλος, γιατί το αγαθό καθαρής ιδιοκτησίας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος από τους κάθε λογής αετονύχηδες της γης, είναι πολλαπλά υπέρμετρο. Γιατί δεν πρέπει στο κάτω - κάτω της γραφής να τα περιμένουμε όλα και μόνο από τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.