Είναι αλήθεια ότι το είδος των δελτίων ειδήσεων που μεταδίδονται στη χώρα μας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Το ρεπορτάζ μοιάζει με κομπάρσο μια και πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα σχόλια και οι τηλεοπτικοί καβγάδες. Η φόρμα αυτή, βγήκε στον αέρα πριν από μερικά χρόνια από ένα κανάλι, που ήθελε να μπει στον ανταγωνισμό και να υφαρπάξει από τα μεγάλα και καθιερωμένα κανάλια νούμερα τηλεθέασης. Και ενώ το λογικό ήταν το κανάλι αυτό να απομονωθεί και να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν, συνέβη το αντίθετο. Τα υπόλοιπα κανάλια το μιμήθηκαν και μετέτρεψαν τα δικά τους δελτία ειδήσεων σε talk show. Συχνά πυκνά ένα μόνο θέμα, όχι κατ ανάγκην και το πιο σημαντικό, κυριαρχεί από την αρχή ως το τέλος, στα κατά τα άλλα λεγόμενα δελτία ειδήσεων.
Πρόσφατα η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού Θ.Ρουσόπολου ανέλαβε μια πρωτοβουλία με σκοπό να διορθώσει το κακό και ζήτησε από τα κανάλια να συμφωνήσουν στην διακοπή των ερευνών τηλεθέασης στις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές. Έτσι κατά την κυβέρνηση θα εκλείψει ο έντονος ανταγωνισμός για το τηλεμερίδιο που επιχειρεί να αποσπάσει κάθε κανάλι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα ασχοληθούν με το ουσιαστικό περιεχόμενο των ειδήσεων, χωρίς να επικρέμαται επί της κεφαλής τους η δαμόκλειος σπάθη της τηλεθέασης. Αυτή η πρόταση, όπως και τα δελτία ειδήσεων στη σημερινή τους μορφή, παρουσιάζει επίσης μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά στον κόσμο δεν έχει απαγορευθεί στην ουσία η μέτρηση κάποιων εκπομπών, για οποιονδήποτε λόγο και με οποιοδήποτε σκεπτικό.
Όμως γι αυτό το θέμα υπάρχουν άλλα όργανα που οφείλουν να έχουν λόγο και να συνεννοηθούν με τα κανάλια. Είναι από τη μια οι συνδικαλιστικοί φορείς και από την άλλη η ανεξάρτητες αρχές.
Γιατί νομιμοποιείται η ΕΣΗΕΑ να ασχοληθεί. Γιατί οι εκπομπές που τιτλοφορούνται ειδήσεις και για τις οποίες εργάζονται πολλοί δημοσιογράφοι, που παρακολουθούν κατά τομείς τα διάφορα θέματα και στη συνέχεια φροντίζουν να συνδέουν την εικόνα που κατέγραψε η κάμερα, με το κείμενο που τη συνοδεύει, δεν μπορούν να βλέπουν να απαξιώνεται η δουλεία τους επειδή ο ανταγωνισμός και η τηλεθέαση θέλει παράθυρα και τηλεοπτικούς καβγάδες. Αυτό το είδος της συζήτησης μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει αφού προηγηθεί το δελτίο ειδήσεων με το οποίο θα ενημερωθούν οι τηλεθεατές για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Κι αυτό είναι ένα θέμα αυτορύθμισης ανάμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς με τη μεσολάβηση της ΕΣΗΕΑ. Ανάλογη παρέμβαση μπορεί να κάνει και το ΕΣΡ που δεν είναι δικαστήριο όπως κάποιοι το θέλουν, αλλά αρχή που μπορεί να οδηγεί μέσα από το διάλογο τα πράγματα σε μια ορθή κατεύθυνση.
Εξάλλου ούτε τα παράθυρα ούτε οι τηλεοπτικοί καβγάδες απαγορεύονται. Μπορούν να ακολουθούν ή να προηγούνται των δελτίων ή να μεταδίδονται σε άλλες ώρες της επιλογής των καναλιών. Αυτό το πάντρεμα talk show και ειδήσεων νοθεύει την λειτουργία της πληροφόρησης για τα γεγονότα και προκαλεί σύγχυση στους τηλεθεατές. Κάτι που οφείλουν να προασπίζουν τόσο η ΕΣΗΕΑ όσο και το ΕΣΡ. Συνδικαλιστές και Αρχές τέλος οφείλουν να υπερασπίζονται για λογαριασμό των τηλεθεατών την πληροφόρηση που νοθεύεται με τον τρόπο που παρουσιάζεται σήμερα στους πολίτες.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου