Αγγαρεία κάνει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης μας είπε προχθές από το βήμα της Βουλής ο Βύρων Πολύδωρας. Για να προσθέσει ότι έχει την παραίτηση του στο τσεπάκι του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Ως τώρα ξέραμε ότι οι ασχολούμενοι με τα κοινά αγωνίζονται αρχικά να εκλεγούν βουλευτές και στην συνέχεια να προκριθούν ανάμεσα στους συναδέλφους τους, αν το κόμμα τους βρεθεί στην εξουσία, για να αναλάβουν ένα υπουργείο στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.
Όμως εδώ βλέπουμε ότι τα πράγματα να έχουν αλλάξει. Ένας υπουργός δηλώνει ότι το υπουργιλίκι είναι γι αυτόν είναι αγγαρεία. Όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει μια δουλειά σαν αγγαρεία και δεν αποδίδει σε αυτήν και οι υφιστάμενοι του βλέποντας τον προϊστάμενο να βαριέται τη ζωή του, τον μιμούνται και προσπαθούν να την κάνουν κι αυτοί γυριστή και να αφήνουν για αύριο ότι έχουν να φτιάξουν σήμερα.
Άντε με αυτή τη νοοτροπία να δραστηριοποιηθεί ο αξιωματικός ή ο αστυφύλακας, να τρέξει για να συλλάβει, όπως ζήτησε στην συνέχεια της ομιλίας του ο Βύρων Πολύδωρας τον γκαζάκια. Κι αυτός θα πει και δικαιολογημένα με την σειρά του, γιατί να ρισκάρω και να βάλω σε κίνδυνο τη σωματική μου ακεραιότητα, αφού ακόμη και ο πολιτικός μου προϊστάμενος δηλώνει ότι κάνει αγγαρεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Βεβαίως πήραν και τα εύσημα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι κουκουλοφόροι που έριξαν ριπές στο αστυνομικό τμήμα της Ν. Ιωνίας, όταν τους αποκάλεσε καταδρομείς. Οι έχοντες εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία γνωρίζουν ότι η προσφιλέστερη άσκηση των καταδρομέων, είναι να πιάνουν στον ύπνο ένα εχθρικό στρατόπεδο και να εξουδετερώνουν τους αντιπάλους τους. Με αυτή την έννοια κατά Πολύδωρα, έδρασαν οι καταδρομείς κουκουλοφόροι και στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων.
Τώρα άντε ο πολίτης να ζητήσει το αυτονόητο. Την ασφάλεια που οφείλουν να του παρέχουν οι πενήντα και πλέον χιλιάδες αστυνομικοί, που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, που σε ποσοστό αναλογικά με τον πληθυσμό είναι περισσότεροι από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Θα του απαντήσουν ότι αγγαρεία κάνω. Ή το σημαντικότερο, εγώ μεροκάματο βγάζω στην αστυνομία βρέθηκα όχι γιατί το ήθελα, αλλά μου εξασφάλιζε έτσι μια θέση στο δημόσιο.
Εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι σε μια ληστεία η αστυνομία φτάνει τις περισσότερες φορές τελευταία. Όταν έχουν εξαφανιστεί οι ληστές και έχουν μείνει όρθια ή οριζοντιωμένα τα θύματά τους.
Όμως οι πολίτες κάνουν από την πλευρά τους την αγγαρεία και πληρώνουν τους φόρους τους για να συντηρηθεί ένας στρατός που είναι αναποτελεσματικός στα καθήκοντά του, κι αυτό φαίνεται να μην συγκινεί τον αρμόδιο υπουργό που βγαίνει επί είκοσι χρόνια βουλευτής και φαίνεται να έχει ψιλοβαρεθεί και αυτό το ρόλο, για τον όποιο μίλησε ελαφρώς απαξιωτικά μια και θεώρησε περίπου δεδομένη την επανεκλογή του.
Καταλήγοντας την ομιλία του στη Βουλή και με στιλ Δον Κιχώτη είπε στο δραματικό του κρεσέντο «θα παλέψω μόνος μου», θέλοντας έτσι να συγκινήσει τους βουλευτές την αντιπολίτευσης που δεν τον συνδράμουν και του ζητούν κι από πάνω και τα ρέστα, που σημαίνει με μια λέξη παραίτηση από τον υπουργικό θώκο.
Άρθρα, Σχόλια και Αναλύσεις... με την υπογραφή του δημοσιογράφου Τάσου Παπαδόπουλου