Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2006

Η αντιφατική Εικόνα της πόλης μας

Τις μέρες αυτές όλοι κατά παράδοση συζητούν για τις γιορτές. Από το τραπέζι που απασχολεί περισσότερο τους μεγαλύτερους μέχρι τις εξόδους των ημερών που φαίνεται να είναι το αγαπημένο θέμα των νεώτερων.
Κοινός παρονομαστής ενδιαφερόντων νεώτερων και μεγαλύτερων η αγορά.
Τι θα ψωνίσουμε για το σπίτι απασχολεί τις μαμάδες κυρίως τα δώρα της οικογένειας τους μπαμπάδες και τα παιδιά που θα καταναλώσουν το χαρτζιλίκι που εισπράττουν από γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς.

Για την ώρα πάντως οι καταναλωτές μολονότι πλημμυρίζουν τους κεντρικούς δρόμους, εν τούτοις δεν σπεύδουν να κάνουν τις αγορές τους, είτε γιατί προτιμούν αρχικά να διερευνήσουν την αγορά από πλευράς τιμών και για να εντοπίσουν και τα ειδικότερα ενδιαφέροντά τους, είτε γιατί περιμένουν το δώρο που αποτελεί την κινητήριο δύναμη για κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Στην όλη εορταστική ατμόσφαιρα παρατηρούμε μια σειρά αντιφάσεων που συναντάμε περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας.
Από τη μια ο Δήμος έχει φτιάξει πολύ όμορφες τις πλατείες με το πράσινο και τα λουλούδια που έχει φυτέψει, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, κι από την άλλη τα σκουπίδια και οι τρύπες στους δρόμους σε συνδυασμό με τα σπασμένα πεζοδρόμια να τονίζουν αρνητικά το εορταστικό χρώμα των ημερών. Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης ήταν σωστό και έβαλε σε μια τάξη την αναρχία που επικρατούσε μέχρι χθες αξίζει να επεκταθεί και να το καθιερώσουν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Όμως θα πρέπει ο Δήμος να φροντίσει να υπάρχουν σε επάρκεια και σε κάθε περιοχή οι κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης για να τις προμηθεύονται οι πολίτες.
Η καθαριότητα κάδων, δρόμων, πεζοδρομίων, τοίχων, στύλων και γενικώς κοινόχρηστων χώρων και το πράσινο, δεν είναι μόνο υπόθεση του εμπορικού κέντρου της κάθε πόλης, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών που ανήκουν στον κάθε Δήμο.
Σε δεκαπέντε ημέρες θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές. Οι νέοι δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να φροντίσουν για την δημιουργία ευπρόσωπων πόλεων φιλικών για τους πολίτες. Αν στρογγυλοκαθίσουν στις πολυθρόνες τους για να απολαύσουν την εξουσία τους, τότε όλα θα μείνουν στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Και το σημαντικότερο. Η διαχείριση των σκουπιδιών. Είναι καιρός αντί να ψάχνουν για νέες χωματερές να κάνουν την ανακύκλωση έργο ζωής και να αναζητήσουν σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των υπολοίπων σκουπιδιών, μέθοδοι που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε όλες τις σύγχρονες πόλεις .
Η ΚΕΔΚΕ έχει αυτήν την δουλειά να κάνει και όχι να πολιτικολογεί ακατάπαυστα. Ο ίδιο και οι τοπικές ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Μας φλόμωσαν στην κουβέντα. Βαρεθήκαμε να τους ακούμε να παίζουν τα κομματικά τους παιχνίδια. Να ξεπεράσουν τις μαφίες των σκουπιδιών και να ασχοληθούν επιτέλους με τις ουσιαστικές τους υποχρεώσεις που είναι τα καθημερινά προβλήματά μας. Επιτέλους ήρθε η ώρα να πιάσουν δουλειά…