Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2006

Όταν οι «25» διαλέγουν πριν από μας για μας

Μια ακόμη σύνοδος κορυφής που τη συνοδεύει η λήξη της φινλανδικής προεδρίας ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Μπορεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και η χθεσινή αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ από τη βουλή, να στάθηκε ψιλότερα στην ατζέντα της δημοσιότητας, όμως στις συνόδους της Ε.Ε. που πολλές φορές υποτιμάμε ειδησεογραφικά, συζητούνται πολλά και σοβαρά θέματα που μας αφορούν άμεσα.
Μετα την απόφαση της περασμένης Δευτέρας για το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων από τα 35 που πρέπει να συζητηθούν για να προχωρήσει η πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., η φινλανδική προεδρία άνοιξε τέσσερα κεφάλαια από αυτά που δεν πάγωσαν σε μια προσπάθεια της να χαϊδέψει την Άγκυρα, πράγμα που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλέρ μεταβαίνει απόψε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στην Άγκυρα, για να συντονίσει μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν τα επόμενα βήματα της Άγκυρας προς την ευρωπαϊκή της πορεία.
Το φινλανδικό πάντως τρικ των κεφαλαίων δεν φαίνεται να επηρεάσει τη σύνοδο κορυφής που συζητά άλλη ατζέντα με θέματα ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, όπως αυτό που αφορά την πολιτική και τις συνεργασίες σε θέματα ενέργειας, καθώς και θέματα μετανάστευσης.
Η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου που έχει άμεσες επιπτώσεις στο κόστος της ζωής των 450 εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε. επιβάλει συνεργασίες και κοινή δράση από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Σημαντικό επίσης για τη χώρα μας είναι και το θέμα της μετανάστευσης. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, που έχουν προορισμό της χώρες της Ε.Ε. και γι αυτό η πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να υπάρξουν κοινές περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα των «25» φαίνεται αργά αλλά σταθερά να ωριμάζει στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η περαιτέρω διεύρυνση, με αφορμή και το καλωσόρισμα από την πρώτη Ιανουαρίου, των νέων μελών , την Βουλγαρία και την Ρουμανία, είναι ένα από τα αγκάθια που συζητούν οι «25», μια και αρκετοί επιδιώκουν να βάλλουν νέους όρους που θα έχουν στην ουσία αποδέκτη την Τουρκία και στόχο ένα αριστοτεχνικό περιτύλιγμα που θα εμφανίζεται ως ένταξη, αλλά θα υποκρύπτει ειδική σχέση για μελλοντικούς εταίρους.
Το μενού των συζητήσεων, αλλά όχι αναγκαστικά και των αποφάσεων ,περιλαμβάνει και κατάργηση του βέτο για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλά και μεταφορά φυλακισμένων από τη χώρα που καταδικάστηκαν στη χώρα της προέλευσής τους.
Όπως γίνεται φανερό η Ευρώπη συζητά και την καθημερινότητά μας. Κι επειδή τα θέματα μας αφορούν, οφείλουμε και να τα παρακολουθούμε και να ζητάμε μεγαλύτερη ενημέρωση από την περιορισμένη που μας παρέχεται.