Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2006

Το σκληρό παζάρι έφερε το συμβιβασμό…

H Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την παράδοση που θέλει το παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή σκληρό, αβέβαιο και μαραθώνιο σε διάρκεια. Κι ενώ η εικόνα δείχνει ότι οι «25» δεν θα συμφωνήσουν μια και οι απόψεις που εκφράζονται είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, στο τέλος εμφανίζεται ο από μηχανής Θεός που επιβάλει έναν συμβιβασμό που μερικώς τουλάχιστον ικανοποιεί όλες πλευρές.
Αυτό συνέβη και προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνήλθε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «25» με θέμα, το τι μέλλει γενέσθαι με την Τουρκία. Το μπλοκ των υποστηρικτών της Άγκυρας που ήθελε ένα απλό χάδι και όχι σοβαρές κυρώσεις για την δύστροπη γειτονική μας χώρα,υποχώρησε στο τέλος και αποδέχθηκε την συμβιβαστική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας για το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων
και ένα ελαστικό χρονοδιάγραμμα ελέγχου που φτάνει έως το 2009. Έτσι ο Τ. Ερντογάν θα πάει στις εκλογές τον επόμενο χρόνο, χωρίς την πίεση της Ε.Ε. για πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν ανοίγει αεροδρόμια και λιμάνια στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία. Ανοίγει 26 νέα κεφάλαια προς διαπραγμάτευσή ,πλην των οκτώ που παραμένουν παγωμένα μέχρι νεωτέρας, και ενός που έχει ήδη κλείσει.
Η Λευκωσία δείχνει ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό, ενώ η Άγκυρα επίσημα μέσω δηλώσεων Ερντογάν χαρακτήρισε λυπηρό και άδικο το αποτέλεσμα, ανεπίσημα μέσω Τύπου εκφράστηκε η άποψη ότι το ταξίδι με το τρένο συνεχίζεται.
Η φινλανδική προεδρία πέτυχε κι αυτή το στόχο της που ήταν να κλείσει το θέμα της Τουρκίας στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και να μην φτάσει για συζήτηση στο αυριανό Συμβούλιο Κορυφής που έχει άλλη ατζέντα
να συζητήσει και δεν θα ήταν σκόπιμο να εξαντληθεί σε ένα ατελείωτο παζάρι γύρω από τις τουρκικές υποχρεώσεις.
Το τέλος καλά όλα καλά ,αφορά μόνο αυτή την στάση του τρένου στο μακρινό του ταξίδι.
Προς το παρόν εκτός από τα παγωμένα οκτώ κεφάλαια, έχουμε και τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Τουρκίας και έλεγχο της πορείας μέσω της Διακυβερνητικής, και δεν έχουμε διασύνδεση του θέματος με τη λύση του κυπριακού.
Έχουμε όμως και ανοιχτό το θέμα του Κανονισμού Ελευθέρου Εμπορίου με τα κατεχόμενα και ένα πλαίσιο που έχει συμφωνήσει η Λευκωσία με την φινλανδική προεδρία που θα περάσει για τα περαιτέρω στην γερμανική προεδρία που ακολουθεί.
Κατόπιν όλων αυτών όλες οι πλευρές μπορούν να αισθάνονται μια σχετική ανακούφιση …