Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2006

Οι νόμοι αφορούν τους … άλλους …

Όπως όλοι γνωρίζουμε η κυβέρνηση μέσω της πλειοψηφίας που διαθέτει στο κοινοβούλιο νομοθετεί. Οι νόμοι ισχύουν μετά την ψήφισή τους από το κοινοβούλιο και αφορούν όλους είτε είναι αυτοί ιδιώτες είτε είναι νομικά πρόσωπα. Πρώτη απ όλους η κυβέρνηση και τα πρόσωπα που την εκφράζουν οφείλουν να τηρούν τους νόμους, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα και στους πολίτες. Όλα αυτά έτσι είναι ,αλλά στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα πράγματα εξελίσσονται κάπως διαφορετικά.
Με κυβερνητική πρωτοβουλία, η δημόσια ραδιοτηλεόραση προχώρησε στην δημιουργία τριών νέων προγραμμάτων που μεταδίδονται με το σύστημα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Η αρχική πειραματική λειτουργία εξελίχθηκε πριν λίγες ημέρες σε κανονική , χωρίς να έχει προϋπάρξει το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος μετάδοσης ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.
Οι αρμόδιες αρχές όπως το ΕΣΡ και ΕΕΤΤ σφυρίζουν αδιάφορα σε αυτή την παρανομία μιας επιχείρησης που ελέγχεται από το κράτος. Αν ένα ιδιωτικό κανάλι επιχειρήσει να εκπέμψει με το επίγειο ψηφιακό σύστημα θα σπεύσουν οι θεματοφύλακες της ραδιοτηλεοπτικής νομιμότητας και εν μια νυκτί θα το κλείσουν .
Αυτό συνέβη το 2004 όταν εξέπεμψε πειραματικά με ψηφιακό σύστημα ένας ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός. Οι αρχές τότε τον έκλεισαν με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία του.
Και να σκεφθεί κανείς ότι η χώρα μας υποχρεούται μέχρι το 2012 να έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή και να μεταδίδει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με ψηφιακό σύστημα. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την επίγεια ψηφιακή, αλλά και το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών επρόκειτο να παρουσιάσει η κυβέρνηση πριν έξι μήνες, χωρίς μέχρι σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, να το πράξει. Η Ε.Ε. πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει στην ψηφιακή εποχή και για την αδράνειά της την απειλεί με πρόστιμα. Όμως επειδή όπως λένε, του έλληνα το αυτί δεν ιδρώνει, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πτοούνται από αυτές τις απειλές.
Αλλά και το ψηφιακό εγχείρημα της ΕΡΤ είναι πρόχειρο, μολονότι ήδη ξοδεύτηκαν γι αυτό 33 εκατομμύρια ευρώ. Κανάλι με ταινίες, κανάλι με αθλητικά θέματα που ήδη καλύπτονται με επάρκεια τόσο από την κρατική όσο και από την ιδιωτική τηλεόραση, δεν παρουσιάζουν κάποια νέα ιδέα στα τηλεοπτικά δρώμενα ,με μοναδική εξαίρεση το κανάλι που απευθύνεται σε ΑμΕΑ. Στη Γαλλία για παράδειγμα το πακέτο της ψηφιακής περιλαμβάνει κανάλι ιστορικό, κλασσικής μουσικής, σινεφίλ κτλ. Στη χώρα μας αντίθετα η δημόσια τηλεόραση δείχνει να μην προβληματίζεται και να επιλέγει τις εύκολες λύσεις, που δεν προάγουν την παιδεία, ούτε δείχνει να επιδιώκει να καλύψει σύγχρονές ανάγκες. Εύκολες λύσεις και συνταγές υψηλού κόστους του δημόσιου τομέα, που καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου πολίτη.
Η κυβέρνηση και οι λειτουργοί της, οφείλουν πρώτοι να σέβονται και να τηρούν τους νόμους. Αυτά βεβαίως συμβαίνουν στις ευνομούμενες πολιτείες…