Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006

Τουρκικές κουτοπονηριές στο κυπριακό…

Με επικοινωνιακά τρικ, που θυμίζουν ταχυδακτυλουργικά κόλπα του Κόπερφιλντ, η Άγκυρα επιδιώκει στο παρά πέντε των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις που θα της επιβληθούν , επειδή δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, να παραπλανήσει τους «κουτόφραγκους» παραπλανητικές ανατολίτικου τύπου προτάσεις.
Τόσο πονηρά εμφανίστηκε η πρόταση στη μόνιμη επιτροπή των «25» της Ε.Ε., που αρχικά έπεισε, με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύσουν να την επικροτήσουν κάνοντας μάλιστα και θετικά σχόλια.
Όταν είδαν ότι η τουρκική πρόταση δεν είχε μόνο το τυρί, αλλά και φάκα, έσπευσαν να πάρουν πίσω τα καλά λόγια που είπαν για την πρωτοβουλία της Άγκυρας.
Πολλαπλώς εκτεθειμένη εμφανίζεται η φινλανδική προεδρία που υιοθέτησε την τουρκική πρόταση και έφτιαξε και σχετικό κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
Η τουρκική πρόταση παρουσιάζει σκόπιμη ασάφεια και προφανή σκοπό έχει να αποφύγει τις κυρώσεις που πρόκειται να της επιβληθούν για την άρνησή της να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με την Κύπρο.
Οι ευρωπαίοι ζήτησαν να έχουν απευθείας τις απόψεις της Άγκυρας και όχι μέσω του ασαφούς κειμένου της φινλανδικής προεδρίας. Κατι τέτοιο δεν έγινε και για το λόγο αυτό αγνόησαν στο σχέδιο συμπερασμάτων την τουρκική πρόταση-μπλόφα.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί με την Ευρώπη. Και πολύ περισσότερο να τιμήσει την υπογραφή της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χθες την ώρα που η Άγκυρα είχε πετάξει την δήθεν παραχώρηση στην φινλανδική προεδρία, ο Τ. Ερντογάν δήλωνε ότι «η Τουρκία δεν έχει να δώσει τίποτα» για να προσθέσει απειλητικά προς τους ευρωπαίους «αν κάποιος χάσει θα είναι η Ε.Ε».
Μπορεί να δήλωσε έκπληξη ο τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων για την πρόταση Ερντογάν , όμως η μπλόφα του Ταγίπ να σαλαμοποιήσει τις παροχές και να πάρει από την πίσω πόρτα την αναγνώριση των τουρκοκυπρίων με το άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου ήταν μια αριστοτεχνική πονηριά.
Θέλησε επίσης να καλύψει και μέρος των νότων του δηλ. την ελληνική θετική στάση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, γι αυτή την μπαμπεσιά και τηλεφώνησε χθες στον Κ. Καραμανλή να του πει τα μαντάτα.

Ευτυχώς που πήρε την καθαρή απάντηση στις θολές ιδέες του, από τον κουμπάρο του: Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της