Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2006

Διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων

Σε μια εποχή γενικότερης αμφισβήτησης, τα κόμματα οφείλουν να αυτοπροστατευτούν, προστατεύοντας παράλληλα και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.
Σε μια εποχή, που η κοινωνία ζητάει απόλυτη διαφάνεια, δεν μπορούν τα κόμματα να διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ στο σκοτάδι. Γιατί τα χρήματα αυτά ,που στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από επιδοτήσεις του κράτους, είναι χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.
Σε μια εποχή, που το κράτος με απανωτές αλλαγές των φορολογικών νόμων, επιδιώκει να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, είναι απολύτως απαράδεκτο οι φορείς του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα κόμματα, να λειτουργούν με καθεστώς μπακαλοτεύτερου. Τα έσοδα των κομμάτων και κυρίως αυτά που προέρχονται από ιδιώτες, πρέπει να καταβάλλονται με απόλυτη διαφάνεια, γιατί οφείλουν τα ίδια κόμματα να δίνουν λογαριασμό στην κοινωνία για τους χρηματοδότες τους. Οι τελευταίοι θα πρέπει ,όπως συμβαίνει και σε άλλες δημοκρατικές κοινωνίες ,να καταβάλουν ποσά μέχρι ενός ορισμένου ύψους, και ποτέ περισσότερα. Γιατί τα περισσότερα πάντοτε προσφέρονται εκ του πονηρού…
Σε μια εποχή, που ουδείς είναι υπεράνω υποψίας, θα ήταν φρόνιμο οι καταθέσεις από το δημόσιο και τους ιδιώτες να μην γίνονται στα ονόματα των αρχηγών Ούτε μέσω αυτών να διακινούνται τα τεράστια ποσά των κομματικών επιδοτήσεων. Έτσι θα απαλλαγούν από κάθε υποψία , κάθε κακόπιστη κριτική. Εξάλλου ποιος γνωρίζει τι συμβαίνει με τη διαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, από τα αυστηρώς αρχηγικά κόμματα.
Σε μια εποχή, όπου όλα είναι θεσμοθετημένα, δεν μπορούν τα κόμματα να διακινούν τεράστια ποσά χωρίς θεωρημένες αποδείξεις εσόδων-εξόδων κάτω από ένα θολό και στην ουσία ανύπαρκτο νομικό καθεστώς.
Σε μια εποχή, που ο έλεγχος είναι μέρος των δημοκρατικών λειτουργιών της πολιτείας, είναι έξω από κάθε λογική, κριτής και κρινόμενος να είναι ο ίδιος ο κομματικός φορέας.
Οι βουλευτές είναι σήμερα εκείνοι που ελέγχουν τα οικονομικά αποτελέσματα των κομμάτων. Άρα κριτές και κρινόμενοι είναι τα ίδια πρόσωπα…
Η αξιοπιστία της πολιτικής περνάει μέσα από την κρυστάλλινη διαφάνεια των κομμάτων… Κάτι που οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι βουλευτές μας.