Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τα τρωκτικά του δημόσιου βίου(E10)

Μαύρο χρήμα. Μαύρα ταμεία. Μαύρες οι διαδρομές του πολιτικού χρήματος. Με άνεση, λόγω παραγραφής του αδικήματος, ας όψεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι δέχθηκε χρήματα ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων που τα βάφτισε χορηγία που του δόθηκε για τις … προεκλογικές του ανάγκες.
Το γεγονός ότι ο εν λόγω πρώην υπουργός ήταν και ο αρμόδιος για να εγκρίνει τις κρατικές προμήθειες της εν λόγω εταιρείας κατά τον άλλοτε πολιτικό δεν δημιουργούσε θέμα δωροδοκίας. Αν ήταν δωροδοκία διευκρίνισε το ποσό θα έπρεπε να φτάνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Δεν ασχολήθηκε τέλος με το ποιος στη συνέχεια κατέθεσε στον πονηρό λογαριασμό του εξωτερικού με κωδικό, άλλα 250.000 γερμανικά μάρκα. Θράσος χωρίς όρια… Άλλος τέως βουλευτής παραδέχθηκε ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα, αλλά για λογαριασμό του κόμματος του. Το κόμμα του από την πλευρά του δεν δέχεται ότι παρέλαβε αυτό το ποσό.
Άντε βρες άκρη. Όλα αυτά που τα πληρώνουμε όλοι, χωρίς να έχουμε ευθύνη, επιβάλουν σοβαρές αλλαγές εδώ και τώρα στο πολιτικό σύστημα. Πέρα από τις παραγραφές που πρέπει να έχουν διάρκεια όση και των λοιπών κοινών θνητών, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να δίνουν λογαριασμό για τα έσοδα από τις κρατικές χορηγίες που πρέπει να μειωθούν δραστικά μια και τα ποσά που τους χορηγούνται είναι πολλαπλάσια αυτών που παρέχονται στην Βρετανία.
Κάθε ευρώ οφείλουν να το δικαιολογούν και να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο τους ισολογισμούς τους. Όποιο κόμμα δεν δέχεται να το κάνει, απλά να του κόβουν την χορηγία.
Παράλληλα ήρθε η ώρα να προωθηθεί τάχιστα ο νέος εκλογικός νόμος των μονοεδρικών περιφερειών. Έτσι θα ξέρουμε ποιον και τι ψηφίζουμε. Να πάψει να υπάρχει η δικαιολογία των μεγάλων εξόδων που απαιτούνται για μια εκλογή στην χαώδη δεύτερη περιφέρεια της Αθήνας.
Να ξέρουν επίσης οι πολίτες από ποιον σε κάθε περιοχή θα ζητούν το λογαριασμό. Ταυτόχρονα να μειωθούν, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις των πολιτών και οι βουλευτικές αποζημιώσεις, καθώς και ο αριθμός τους σε διακόσιους.
Βεβαίως όλα αυτά είναι δύσκολο να γίνουν, μια και το πολιτικό προσωπικό, που ευθύνεται για την κρίση, δεν είναι ικανό να οδηγήσει τα πράγματα στην έξοδό της από αυτήν, και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν τσακώνονται εντός και εκτός Βουλής, ρίχνοντας ο ένα στον άλλον τις ευθύνες, την ώρα που θα βουλιάζει η χώρα στο χάος, που θα συνυπάρχει με την οικονομική ανέχεια.
Είναι η ώρα με ειρηνικό τρόπο, να δώσει ο λαός την απάντηση στα τρωκτικά του δημοσίου βίου, που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, βάζοντας τους με τις επιλογές του, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: