Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πειραματοζωο,ο ασθενής(Β4)


Τα κοράκια άρχισαν να αποχωρούν. Το πάρτι των κερδοσκόπων περιορίστηκε σημαντικά και οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν μια και ο ασθενής τελικά παρά τις προσδοκίες των κερδοσκόπων δεν εξέπνευσε. Οι γιατροί δηλώνουν ότι θα παραμείνει στη ζωή αν παίρνει όλα του τα χάπια και κάνει την αυστηρότατη δίαιτα που του επεβλήθη, για τουλάχιστον τρία χρόνια. Από εκεί και ύστερα ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά του ασθενούς στην διάρκεια της εντατικής του θεραπείας.
Κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να περιοριστεί το έλλειμμα επί του ΑΕΠ που σήμερα έχει φτάσει στο 13,6% έναντι του ορίου 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Για να φτάσει εκεί θα πρέπει ο ασθενής από τα εκατόν είκοσι κιλά που ζυγίζει σήμερα να περιοριστεί στα πενήντα. Τώρα αν θα αντέξει ο οργανισμός του τα πενήντα κιλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τους παράγοντες της οικονομικής επιστήμης.
Παράλληλα υπάρχει το χρέος που έπιασε το 115,1% επί του ΑΕΠ που κι αυτό ξεπερνάει κατά πολύ τα οριζόμενα από το Μάαστριχτ που δεν πρέπει να ξεπερνάει το 70%. Όμως επειδή η δίαιτα που έχει επιβληθεί περιορίζει κατά πολύ τις δυνατότητες κατανάλωσης άρα και ανάπτυξης προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί και να ξεπεράσει τα 140% και στη συνέχεια να υπάρξει αποκλιμάκωση. Κι αυτό γιατί το ΑΕΠ παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 4% και χωρίς αύξηση του ΑΕΠ δεν περιορίζεται το χρέος.
Υπάρχει και ένας ακόμη αρνητικός δείκτης για τον οικονομικά ασθενή που είναι το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών δηλ. το εξωτερικό χρέος που έχει πάρει κι αυτό την ανηφόρα και βρίσκεται σταθερά σε διψήφια ποσοστά. Πώς να μην είναι άλλωστε αφού όλοι ψωνίζουμε συνολάκια εκ του εξωτερικού απορρίπτοντας κάθε τι το ελληνικό. Αλλά και η διατροφή μας έγινε εισαγόμενο μια και οι αγροί χρησιμοποιούνται πια κατά κόρο για την παραγωγή επιδοτήσεων και όχι για προϊόντα που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες μας. Κάποτε πριν λίγες δεκαετίες η συμμετοχή της αγροτικής οικονομίας σε ποσοστό επί του ΑΕΠ ήταν 48% και σήμερα έχει περιοριστεί στο 11%.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ασθενής είναι πρόθυμος να συνεργαστεί την ώρα που αμφισβητεί την θεραπευτική αγωγή. Ένα δεύτερο επίσης αν οι γιατροί που έχουν αναλάβει να τον κουράρουν είναι απόλυτα εξειδικευμένοι κι εδώ υπάρχουν αμφισβητήσεις και τέλος αν μετά την σκληρή αγωγή ο ασθενής θα επιβιώσει ή θα τα τινάξει. Κι επειδή η αγωγή είναι πειραματική θα δούμε αν το πειραματόζωο αντέχει στα ισχυρά ηλεκτροσόκ, ή αν τελικά θα μας πουν οι ειδικοί απλά πείραμα ήταν που απέτυχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: